ГоловнаЕкономікаБізнес

Пріоритетне використання газового вугілля на ТЕС буде стимулювати відмова від імпорту, - експерт

"На тій території, яку контролює наша влада, антрациту немає, а газове вугілля у нас є і можна наростити його видобуток".

Пріоритетне використання газового вугілля на ТЕС буде стимулювати відмова від імпорту, - експерт
Змиевская ТЭС
Фото: Новостное агентство Харькова

Пріоритетне використання блоків ТЕС на газовому вугіллі буде стимулювати підприємства відмовлятися від імпорту антрациту і посприяє нарощуванню обсягів власного видобутку. Про це заявив президент Енергетичної асоціації України Василь Котко, пише gazeta.ua.

"Насправді, цей захід спрямований на те, щоб стимулювати енергетичні підприємства переходити на газову групу вугілля. Тобто в підприємств з'являється гарантія, якщо вони перейдуть, адже перехід - це витрати певних коштів, переобладнання блоків - для цього потрібен час, кошти і зусилля. Тому компанії, які це зараз робитимуть, за умови прийняття такої постанови, будуть упевнені, що вони точно будуть включені в роботу, у них буде перевага", - сказав він.

Котко додав, що прийняття постанови стимулюватиме компанії відмовитися від імпорту антрацитового вугілля на користь збільшення обсягів видобутку газового.

"Це стимул, який підштовхне компанії до того, що потрібно переходити від імпорту антрациту на власне вугілля. Користь такої ініціативи очевидна. Вона в тому, що у всякому разі на тій території, яку контролює наша влада, антрациту немає, а газове вугілля у нас є і можна наростити його видобуток до, так би мовити, повного забезпечення всіх теплових електростанцій. Зрозуміло, що це стимул для власних виробників і для власного виробництва. У імпорті ніхто не зацікавлений у принципі. З точки зору наших національних інтересів, то в цьому сенсі це рішення правильне", - сказав експерт.

Разом з тим Котко додав, що питання про введення пріоритетності використання блоків ТЕС на вугіллі марки Г можна розглянути і в рамках засідання уряду з питань вугільної галузі, запланованого цього тижня.

"Можливо, в рамках вугільної галузі і це питання можна розглянути", - додав Котко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram