ГоловнаЕкономікаБізнес

Верховний Суд скасував штраф за використання автомобіля з єврономерами, ввезеного в режимі "транзит"

Безстрокове користування такими авто не є правопорушенням.

Верховний Суд скасував штраф за використання автомобіля з єврономерами, ввезеного в режимі "транзит"
Фото: Александр Рудоманов

Верховний Суд визнав, що безстрокове використання автомобілів на єврономерах, ввезених у країну в режимі "транзит", не є порушенням ст. 469 Митного кодексу.

Про це повідомляють на сайті Верховного Суду.

Такого висновку дійшов Верховний Суд, розглянувши в касаційному порядку позов фізичної особи до митниці про скасування 8500 гривень штрафу за користування нерозмитненим авто.

Суть спору полягала в тому, що позивач - власник автомобіля з реєстраційним номером Естонії і не знятого там з реєстрації, 26 лютого 2016 року ввіз його на територію України. У суді сам позивач визнав, що ввіз автомобіль для тривалого використання, а режим "транзит" вказав, щоб уникнути необхідності митного оформлення автомобіля та сплати відповідних платежів.

Апеляційний суд, скасувавши постанову суду першої інстанції, відмовив у задоволенні позовних вимог. Позивач, своєю чергою, не погодився з таким рішенням і оскаржив його в касаційному порядку, пославшись на рішення Конституційного Суду, в якому зазначено, що користування або розпорядження транспортними засобами особистого користування, що ввозяться з метою транзиту через митну територію України, не є адміністративним правопорушенням.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду визнав, що касаційна скарга підлягає задоволенню. Відзначається, що в ч. 2 ст. 469 Митного кодексу чітко визначені дії, бездіяльність та умови, які кваліфікуються як правопорушення щодо товарів, митне оформлення яких не завершено.

"За таких обставин колегія суддів Касаційного адміністративного суду вважає обґрунтованим скасування штрафу, оскільки в діях позивача відсутній склад порушення митних правил, передбаченого ч. 2 ст. 469 Митного кодексу", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, за даними Фіскальної служби, 97% автомобілів на транзитних номерах перебувають в Україні незаконно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram