ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін вніс зміни в програму житлових субсидій

Рішення прийнято за результатами першого етапу верифікації субсидіантів.

Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні в п'ятницю вніс зміни в програму житлових субсидій.

Прес-служба Мінсоцполітики назвала основні нововведення.

По-перше, з 1 жовтня під час розрахунку субсидії до сукупного доходу не враховують сплачені аліменти і бюджетну дотацію на вирощування молодняку великої рогатої худоби.

По-друге, на субсидію можуть розраховувати громадяни, які мають заборгованість зі сплати єдиного соцвнеску (ЄСВ) з вини роботодавця.

По-третє, субсидії належать тим сім'ям, у яких опалювальна площа, а не загальна, становить до 120 кв. м в разі проживання у квартирі або 200 кв. м для індивідуального будинку.

Якщо член сім'ї не має доходів через хворобу або якщо в сім'ї є працездатні алко- або наркозалежні особи (за наявності довідки від лікаря), онкохворі (за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії), субсидію має право призначити Комісія з питань призначення житлових субсидій.

На наднормативну площу (до 30%) мають право особи, які отримують пенсію у зв'язку з втратою годувальника, пенсіонери за віком або вислугою років, а також особи з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю.

Якщо вартість фактично спожитої послуги менша від обсягу обов'язкового платежу, субсидіант має право платити тільки вартість фактично спожитої послуги. Наприклад, якщо розмір обов'язкового платежу за певну послугу становить 200 гривень на місяць, але домогосподарство реально її використовувало тільки на 120 гривень, сплаті підлягає фактичний обсяг споживання, тобто 120 грн.

Без обов'язкової сплати ЄСВ субсидію можуть отримати: безробітні в сільській місцевості, райцентрі, селищах міського типу; безробітні в місті за умови перебування на обліку в центрі зайнятості; трудові мігранти, які платять ЄСВ за кордоном.

Якщо субсидія на 2018-2019 роки вже призначена, то її розмір на опалювальний сезон Управління соціального захисту населення в жовтні розрахує автоматично, без повторного звернення з документами.

Розмір субсидії можна дізнатися на сайті subsidii.ioc.gov.ua.

Нагадаємо, що з 1 листопада ціна на газ для населення буде збільшено на 23,5% до 8550 гривень за тисячу кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram