ГоловнаЕкономікаБізнес

Фракції ВРУ попросили Гройсмана перевірити обґрунтованість підвищення ставок "Укрзалізницею"

Тарифи на вантажоперевезення за рік зросли на 60%.

Фракції ВРУ попросили Гройсмана перевірити обґрунтованість підвищення ставок "Укрзалізницею"
Фото: agroinsider.com.ua

Фракції Верховної Ради підписали звернення до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо ситуації, яка склалася з підвищенням ПАТ "Укрзалізниця" ставок плати за вантажні перевезення.

Текст звернення оприлюднив у фейсбуці народний депутат Олег Кулинич.

"Сподіваюся, що прем'єр-міністр візьме це питання під особистий контроль і питання буде вирішене", - написав він.

У зверненні сказано, що протягом останнього року "Укрзалізниця" неодноразово без належного обґрунтування збільшила ставки сукупно на 60%.

"Це свідчить про те, що дії ПАТ "Укрзалізниця" містять ознаки порушення вимог Закону України "Про захист економічної конкуренції" в частині заборони зловживання монопольним (домінантним) становищем на ринку. Чергове підвищення ставок матиме негативні наслідки для всіх вантажоперевізників. Однак особливо постраждає аграрна галузь, адже вартість перевезення сільськогосподарської продукції істотно зросте, а сектор за 2018-2019 маркетинговий рік втратить до 4 мільярдів гривень. Це майже дві третини державної підтримки, яка надається цього року на весь агропромисловий комплекс", - сказано в документі.

"Така ситуація призведе до зниження закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію. Передусім постраждає малий і середній сільськогосподарські товаровиробники, впевнені в Аграрному комітеті. Крім того, підвищення ставок ніяк не вплинуло на якість послуг ПАТ "Укрзалізниця". Існує постійна проблема наявності і вагонів, і локомотивів. Це призводить до того, що за останній час постійно спадає обіг вагонів, а оновлення парку вагонів і локомотивів відбувається вкрай повільно", - йдеться у зверненні до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Депутати ВРУ вимагають від прем'єр-міністра перевірити обґрунтованість підвищення ставок ПАТ "Укрзалізниця" і вжити заходів для зниження вже встановлених ставок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram