ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада прийняла в першому читанні середньострокове бюджетне планування

Це найважливіша бюджетна реформа, над якою Мінфін працював три роки.

Рада прийняла в першому читанні середньострокове бюджетне планування
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада в четвер, 18 жовтня, прийняла в першому читанні законопроект №8044 і №8043 про середньострокове бюджетне планування.

За це рішення проголосували 245 і 231 народний депутат відповідно.

Як повідомляє прес-служба Міністерства фінансів, перехід на трирічне планування - це найважливіша бюджетна реформа, над якою відомство працює протягом останніх трьох років.

Вона передбачає введення трирічної Бюджетної декларації замість однорічних Основних напрямів бюджетної політики. Цей новий документ стратегічного планування буде визначати бюджетну політику на середньостроковий період. На місцевому рівні будуть складати трирічні місцеві фінансові плани.

Міністерство фінансів буде розробляти Бюджетну декларацію з урахуванням положень документів державного стратегічного планування на п'ять і більше років, зокрема галузевих стратегій і стратегічних планів діяльності головних розпорядників бюджетних коштів. А стратегічні плани розпорядників будуть уточнювати на підставі Бюджетної декларації.

У Бюджетній декларації пропишуть не тільки обсяги державного і гарантованого боргу і основні завдання податкової політики, а й стелю видатків і надання кредитів.

Уряд буде зобов'язаний подавати Бюджетну декларацію і макроекономічний прогноз щонайпізніше 1 червня.

Середньострокове бюджетне планування - один з пріоритетів роботи уряду і Мінфіну, передбачений коаліційною угодою, середньостроковим планом дій уряду до 2020 року, меморандумом з МВФ і стратегією реформування системи управління державними фінансами на 2017-2020 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram