ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада дозволила банкрутство фізосіб

Депутати ухвалили Кодекс із процедур банкрутства.

Рада дозволила банкрутство фізосіб
Фото: StudioRN/Depositphotos

Верховна Рада в четвер, 18 жовтня, ухвалила Кодекс із процедур банкрутства, що складається з двох частин: "Корпоративне банкрутство" і "Відновлення платоспроможності фізичної особи".

За нього проголосували 237 депутатів.

Головним нововведенням проекту є процедура банкрутства та відновлення платоспроможності фізичної особи. "В Україні досі, якщо людина має боргові зобов'язання, вона буде їх платити до смерті, а потім вони перейдуть у спадок нащадкам. Тому прописана в проекті Кодексу процедура банкрутства надає людям другий шанс, щоб відновити свою платоспроможність, погасити борги, які може сплатити, а які не може - списати за рішенням суду", - писав у блозі на LB.ua нардеп Сергій Алєксєєв.

Ініціювати процедуру банкрутства зможе тільки боржник, у кредитора не буде такої можливості. У рамках банкрутства неможливо буде відібрати єдине житло боржника (квартира до 60 квадратних метрів або будинок до 120 квадратних метрів), а також кошти на пенсійних рахунках або в фондах соціального страхування. 

Водночас приховування доходів і активів буде підставою для відмови у списанні боргу.

Справи про банкрутство фізичної особи відповідно до запропонованого проекту мають розглядатися господарським судом за місцем проживання фізичної особи.

Частина, присвячена корпоративному банкрутству, передбачає ліквідацію зайвих бар'єрів і спрощення доступу до процедур, зокрема самого боржника, збільшення можливості для санації та створення ефективних механізмів позасудового врегулювання, виключення всіх положень, які можуть розглядатися як підстава для звільнення від боргів, крім випадків, коли кредитори погоджуються на це, об'єднання мирової угоди і санації в єдину процедуру.

Також кодекс пропонує надати забезпеченим кредиторам право ініціювати справу про банкрутство, передбачити можливість участі забезпечених кредиторів у голосуванні під час ухвалення рішень, встановити, що під час процедури санації боржника за клопотанням забезпеченого кредитора суд може ухвалити рішення про припинення дії мораторію на його вимоги, якщо предмет забезпечення не використовуватиметься для процедури санації боржника.

Кодексом пропонується передати ключові повноваження від комітету кредиторів до зборів кредиторів, зменшити кворум під час повторного проведення перших зборів, якщо перша спроба не вдалася через неявку кредиторів з необхідною кількістю голосів; ввести голосування щодо затвердження плану санації класами кредиторів, забезпечити участь кредиторів у виборі арбітражного керівника, встановити обов'язок арбітражного керівника розкривати кредиторам інформацію про фінансовий стан боржника і під час провадження у справі про банкрутство через Інтернет; встановити пріоритетність вимог поточних кредиторів перед конкурсними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram