ГоловнаЕкономікаБізнес

Від НКЦПФР зажадали переглянути критерії оцінки зловживань на фондовому ринку

"Ми отримуємо сигнал "нам не потрібно, щоб ви працювали - нам потрібно, щоб ви мучилися", - кажуть учасники ринку.

Від НКЦПФР зажадали переглянути критерії оцінки зловживань на фондовому ринку

Критерії оцінки зловживань на ринку цінних паперів слід переглянути. Про це йшла мова на форумі "Імплементація acquis ЄС: зловживання ринком і сквіз-аут", організованому Асоціацією "Українські фондові торговці", передає БізнесЦензор з посиланням на прес-службу галузевого об'єднання.

Голова ради асоціації Сергій Антонов заявив, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України побила рекорди за кількістю порушених справ про маніпулювання. При цьому під час порушення справ часто використовується ціна закриття торгів, актуальна 3-5 років тому.

"Ми отримуємо сигнал - "нам не потрібно, щоб ви працювали - нам потрібно, щоб ви мучилися". Ринку акцій в Україні сьогодні немає. Якщо справедливу біржову ціну встановити неможливо, як можна встановити маніпулятивну ціну?" - заявив Антонов.

"Регулятор вдає, що в Україні все добре. Замість того, щоб регулювати публічні компанії, вони регулюють непублічні. Такі дії призводять до того, що в Україні за 4 роки за допомогою інструментів фондового ринку замість припливу відбувається відтік капіталу, і ця цифра - 6 млрд грн. Том у є дві причини - тотальна неліквідність і відсутність зрозумілих цін. Багато угод відправляється регулятору у вигляді звітності, а потім більшість учасників повинні пояснювати походження ціни. Є закріплені цінові орієнтири, які переважно застаріли. Є випадки, коли остання ціна зафіксована 3 місяці тому, а є такі, де і три роки тому. Це не дає ринку нормально функціонувати", - пояснив керівник об'єднання.

Голова асоціації також зазначив, що сьогодні в Україні налічують понад 10 тисяч емітентів, тоді як реально торгується тільки близько 300. Для порівняння, в Китаї близько 6 тисяч емітентів.

Нагадаємо, торік була імплементована європейська процедура "сквіз-аут", яка є новим інститутом українського законодавства. Паралельно відбувається впровадження європейських норм санкцій за зловживання ринком, і зараз готуються зміни до законодавства. Обидва питання: і сквіз-аут, і зловживання ринком - є предметом критики за якістю законодавчих змін як з боку практиків, так і з боку вчених.

У повідомленні наголошується, що учасники форуму зійшлися на думці, що регулятор не встигає за процесами і ринок на собі відчуває таке "запізнення" через застосування до його учасників необґрунтованих санкцій як з боку регулятора, так і з боку правоохоронних органів, а так само через норми профільного законодавства, які вільно трактуються державними органами через наявність у них істотної правової невизначеності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram