ГоловнаЕкономікаБізнес

СБУ підтвердила кримінальне провадження щодо фондових бірж за відмивання 100 млн гривень

Компанії здійснювали уявні фінансові операції купівлі-продажу ОВДП в інтересах фізичних осіб.

СБУ підтвердила кримінальне провадження щодо фондових бірж за відмивання 100 млн гривень
Фото: EPA/UPG

Співробітники Головного слідчого управління та Головного управління Служби безпеки України в Києві та області в рамках розпочатого кримінального провадження задокументували факти відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом через використання низки українських фондових бірж.

Про це повідомила речник СБУ Олена Гітлянська.

Оперативники спецслужби встановили, що протягом 2017-2018 років службові особи бірж через низку підконтрольних торговців цінними паперами, представників банківських установ організували механізм легалізації незаконних доходів і виведення коштів за кордон. Угоди здійснювалися з використанням підконтрольних нерезидентів шляхом купівлі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в режимі так званого групового звіту.

Співробітники СБУ задокументували, що за розробленою схемою підозрювані за відсутності контролю з боку бірж здійснювали протягом короткого періоду часу уявні фінансові операції купівлі-продажу ОВДП підконтрольними торговцями.

Операції проводилися в інтересах фізичних осіб, таким протиправним способом отримували легалізований дохід, який згідно із законодавством не підлягає оподаткуванню.

Загальна сума легалізованих коштів становить понад 100 млн гривень.

В рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 205 і ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу, тривають санкціоновані слідчі дії в офісах фондових бірж і місцях проживання їх окремих посадових осіб.

Нагадаємо, раніше сьогодні стало відомо, що Служба безпеки України проводить обшуки у низці фондових компаній, зокрема на біржах ПФТС, "Українська Біржа"," Універ Капітал", КУА "Універ Менеджмент", "I-Інвест", "Майстер Брок", "Навігатор-Інвест", "АРТ Капітал", "Опексір Лімітед", " Крінкліф Ентерпрайзис Лімітед".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram