ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін дозволив порадіаторний облік тепла для квартир, де неможливо встановити лічильник

Система буде працювати, якщо більшість мешканців установлять спеціальні прилади власним коштом.

Кабмін дозволив порадіаторний облік тепла для квартир, де неможливо встановити лічильник
Фото: depositphotos/LCalek

Кабінет Міністрів України на засіданні в середу, 10 жовтня, ухвалив постанову, яка регулює встановлення приладів-розподільників теплової енергії для квартир, де через вертикальне розведення труб неможливо встановити індивідуальні лічильники тепла.

Про це повідомила прес-служба віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка.

Досі індивідуальний поквартирний облік тепла був доступним тільки жителям будинків з горизонтальною системою опалення, а мешканці старих будинків з вертикальною розводкою змушені платити за той обсяг, який споживає вся будівля. Дані будинкового лічильника в такому разі розподіляють пропорційно до площі на всіх.

Фото: merp.org.ua

"Відтепер власники квартир, які встановлять квартирні лічильники (з горизонтальною розводкою інженерних мереж у будинку) або прилади-розподільники на опалювальні прилади (з вертикальною розводкою), зможуть регулювати температуру у своїх квартирах, економити тепло і платити виключно за власним лічильником, а не перевитрати недбалого сусіда. Доплата буде лише за обігрів місць спільного користування і допоміжних приміщень по площі їх квартири. Це загальноєвропейська практика", - заявив Зубко.

Система обліку за допомогою радіаторних лічильників буде тільки в тих будинках, де їх встановить більш ніж 50% мешканців. Оплата встановлення такої системи здійснюється коштом власників квартир.

Нагадаємо, що, відповідно до Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" від 22.06.17, повинен діяти комерційний облік теплової енергії споживачів тепла.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram