ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз", "Київенерго" і "Київтеплоенерго" підписали мирову угоду

Гарячу воду повернуть наступного тижня.

"Нафтогаз України", ПАТ "Київенерго" і комунальне підприємство "Київтеплоенерго" у вівторок, 9 жовтня, підписали мирову угоду. У середу, 10 жовтня, її буде затверджено в Господарському суді Києва.

Прес-служба "Нафтогазу" повідомила, що "Київтеплоенерго" в цьому договорі визнає себе правонаступником за борговими зобов'язаннями "Київенерго".

Зліва направо: в.о. голови "Київтеплоенерго" В'ячеслав Бінд, перший заступник голови
"Нафтогазу" Сергій Перелома, заступник голови КМДА Петро Пантелєєв
Фото: facebook.com/NaftogazUA
Зліва направо: в.о. голови "Київтеплоенерго" В'ячеслав Бінд, перший заступник голови "Нафтогазу" Сергій Перелома, заступник голови КМДА Петро Пантелєєв

До 12 жовтня включно буде укладено договори між "Київенерго" і "Київтеплоенерго" про передачу кредиторської заборгованості.

"Як тільки це станеться, Нафтогаз і Київтеплоенерго зможуть укласти договір про постачання газу за пільговою ціною на умовах ПСО [поставка за спеціальними зобов'язаннями]. Весь процес триватиме до 5 робочих днів", - повідомили в "Нафтогазі".

Таким чином, 16-17 жовтня киянам можуть повернути гарячу воду.

Зараз без гарячої води через відсутність газу залишаються Оболонський, Подільський, Святошинський райони, більшість Деснянського району, частина Дніпровського та Солом'янського району. Гаряча вода є тільки в тих будинках, які отримують воду від ТЕЦ-5, Дарницької ТЕЦ, що працює на вугіллі, і заводу "Енергія".

Нагадаємо, впродовж 2018 року енергооб'єкти київської комунальної власності були передані від "Київенерго" в управління комунального підприємства "Київтеплоенерго". При цьому "Нафтогаз" відмовився підписувати з ним договір на поставку газу доти, доки підприємство не визнає борги за пільговий газ, накопичені "Київенерго".

Результатом стала відсутність гарячої води у великої кількості споживачів і загроза зриву опалювального сезону. У ситуацію була змушена втрутитися центральна влада.

Згідно з планом, розробленим Кабміном, ідеться про мирову угоду між сторонами в суді. В рамках цього плану уряд вирішив виділити 730 млн гривень на погашення заборгованості з різниці в тарифах, а Київрада погодилася визнати 2,6 млрд гривень боргу (спочатку йшлося про 5 млрд гривень) за умови, що КП "Київтеплоенерго" отримує від "Київенерго" не тільки обов'язок, а й джерела для його погашення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram