ГоловнаЕкономікаДержава

ЄБРР затвердив нову стратегію для України на п'ять років

Банк має намір збільшувати інвестиції та участь у реформах.

ЄБРР затвердив нову стратегію для України на п'ять років
Фото: kapital.kz

Рада директорів Європейського банку реконструкції та розвитку затвердив нову стратегію для України, в якій визначені пріоритети діяльності банку в країні на наступні п'ять років.

Про це повідомила прес-служба ЄБРР.

Відзначається, що банк буде приділяти особливу увагу проектам, в яких інвестиції будуть поєднуватися з просуванням реформ в таких сферах, як приватизація, енергетична безпека та ефективність, фінансовий сектор, торгівля й інфраструктура.

Операційні і стратегічні пріоритети ЄБРР в Україні можна об'єднати в такі основні групи:

Сприяння приватизації і комерціалізації в державному секторі з метою підвищення конкурентоспроможності та ефективності управління: ЄБРР буде допомагати в стимулюванні участі приватного сектора в усіх галузях і подальшій комерціалізації компаній державного сектора. Банк також продовжить підтримку впровадження сучасних підходів до закупівель в державному секторі і ефективного управління.

Сприяння верховенству права і справедливій конкуренції в приватному секторі, а також підтримка компаній, які використовують передову практику: ЄБРР буде підтримувати конкуренцію і боротьбу з корупцією. Особлива увага буде приділятися поліпшенню навичок і готовності до працевлаштування серед груп, які перебувають в менш сприятливих умовах.

Зміцнення енергетичної безпеки шляхом ефективного регулювання, лібералізації ринку, диверсифікації та збільшення виробництва, а також підвищення енергоефективності: ЄБРР буде виділяти більше ресурсів на створення стійкої структури енергетичного ринку і збільшення енергетичних зв'язків. Банк також буде допомагати в підвищенні ресурсоефективності та збільшення використання енергії з відновлюваних джерел.

Підвищення стійкості фінансової системи шляхом зміцнення українського банківського сектора, розвитку ринків капіталу та небанківського фінансування: ЄБРР сприятиме розвитку стабільного та ефективного банківського сектора, збільшенню різноманітності небанківських фінансових каналів і їх використання.

Поліпшення інтеграції шляхом сприяння торгівлі та інвестиціям, розширенню інфраструктурних зв'язків і підтримки наближення до стандартів ЄСС: Банк буде інвестувати в поліпшення зв'язаності через розвиток інфраструктури. Він також буде допомагати в збільшенні торгових і інвестиційних потоків.

Нова середньострокова стратегія замінює собою пакети кризового реагування, які реалізовувалися в Україні з 2014 р. з урахуванням волатильності її політичного та макроекономічного середовища.

Нагадаємо, ЄБРР прогнозує зростання української економіки в 2018 і 2019 роках на 3%.

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. З початку діяльності в країні в 1993 році Банк взяв на себе сукупні зобов'язання з надання майже €12,1 млрд в рамках близько 400 проектів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram