ГоловнаЕкономікаДержава

Це нонсенс, щоб Верховна Рада встановлювала тарифи на електроенергію, - Карел Хірман

На думку єврочиновника, встановлення ціни на енергоресурси та комунальні тарифи - завдання винятково незалежного регулятора. 

Це нонсенс, щоб Верховна Рада встановлювала тарифи на електроенергію, - Карел Хірман
Фото: glavcom.ua

Верховна Рада не повинна встановлювати ціни на енергоресурси і комунальні тарифи, це завдання винятково незалежного регулятора.

Про це заявив експерт з енергетики Стратегічної групи радників з підтримки реформ при уряді України Карел Хірман, коментуючи практику встановлення "зелених" тарифів Верховною Радою, а також ініціативу низки народних депутатів щодо встановлення оптово-роздрібної ціни електроенергії окремим законом, пише "Главком".

"Законом встановлювати ціни в парламенті - вибачте мені. Ми реально живемо в ринку, ціни змінюються щодня, щомісяця. Якщо Верховна Рада буде кожного разу реагувати, це зупинить усю систему. Верховна Рада - це не біржа. Це абсолютний нонсенс, щоб Верховна Рада встановлювала ціни".

За словами Карела Хірмана, Україні необхідно визначити принциповий курс: країна будує ринкові відносини або живе за державним планом. "Або Верховна Рада буде визначати вартість хліба, бензину на бензоколонках, вартість одягу в магазинах і, відповідно, електрики, газу, або не визначатиме ціни взагалі. Тоді повертаємося до диктатури і центральної економіки, де ціни встановлює якийсь Держплан або Верховна Рада, або просто прем'єр-міністр, або президент. Не може бути гібрида між цим (ринковою та адміністративною економікою, - ред.)", - сказав він.

Єврочиновник також зазначив, що встановлення цін на газ Кабінетом Міністром і цін на вугілля НКРЕКП - це тимчасове явище.

"Те, що регулятор, як зараз, встановлює ціни на електрику або вартість вугілля, а ціну газу встановлює Кабмін - це тимчасове явище. Але щоб Верховна Рада (брала участь у формуванні цін на енергоресурси, - ред.) - вибачте мені. Якщо нам здається, що Верховна Рада визначає вартість одягу - це нонсенс, чому вона повинна визначати вартість чогось в енергетиці?" - зауважив європейський експерт.

Нагадаємо, на сьогодні Верховна Рада встановлює "зелені" тарифи до впровадження нової системи зелених аукціонів. Паралельно низка народних депутатів внесли до Верховної Ради законопроект №8626, яким пропонують перекласти на парламент також функцію зі встановлення оптово-роздрібної ціни електроенергії. На думку деяких експертів, це повністю суперечить інституту Незалежного регулятора і порушує закон України "Про Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг". Раніше НКРЕКП спростувала заяву нардепа Лещенка про зростання цін на електроенергію з 1 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram