ГоловнаЕкономікаДержава

Україна втратить до 3% ВВП через "Північний потік-2", - Мінфін

Проект включили в число основних фіскальних ризиків.

Україна втратить до 3% ВВП через "Північний потік-2", - Мінфін
Фото: LB.ua

Міністерство фінансів включило реалізацію "Газпромом" проекту газопроводу "Північний потік-2" в число основних фіскальних ризиків.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані Мінфіну.

"Реалізація проекту "Північний потік-2" призведе до втрат за рахунок зменшення експорту послуг близько 2,5-3% від ВВП (тільки прямі втрати)", - йдеться в повідомленні.

Серед інших зовнішніх факторів ризику Мінфін відзначає проведення податкової реформи в США, яка може призвести до відтоку фінансових ресурсів з ринків, що розвиваються, через необхідність покриття дефіциту бюджету США, а також з огляду на збільшення ставки ФРС як реакції на активні фіскальні стимули.

Як і раніше, серед основних ризиків залишається загроза активізації військового конфлікту на Донбасі, яка "матиме непередбачувані наслідки для економіки України".

До ризиків також включили збільшення імпортної експансії європейських товарів споживчого напрямку на внутрішньому ринку і введення податку на виведений капітал, яке може призвести до втрат державного бюджету у 2019 році.

"Реалізація структурних реформ, передбачених програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом, є вкрай важливою для макрофінансової стабільності України і доступу до фінансування від МВФ та інших міжнародних партнерів", - підкреслює Мінфін.

Нагадаємо, "Північний потік-2" - проект газопроводу з РФ у Німеччину в обхід України через Балтійське море. 51% акцій належить "Газпрому". РФ хоче побудувати дві нитки газопроводу потужністю до 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту - €9,5 млрд. Очікується, що газопровід запустять до кінця 2019 року.

Глава "Газпрому" раніше заявив, що після побудови "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" транзит газу через Україну знизиться в 10 разів.

У серпні голова МЗС Великобританії Джеремі Хант закликав Європейський Союз приєднатися до санкцій США проти росіян, заблокувати проект "Північний потік 2", який "підриває енергетичну політику ЄС". Він також зазначив, що дешевше було б інвестувати в модернізацію української ГТС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram