ГоловнаЕкономікаДержава

Фонд держмайна розуміє важливість RAB-регулювання для успіху приватизації енергоактивів, - голова ФДМУ Трубаров

"Ми спеціально відтягнули приватизацію обленерго на третій етап".

Фонд держмайна розуміє важливість RAB-регулювання для успіху приватизації енергоактивів, - голова ФДМУ Трубаров
Фото: 112.ua

Фонд державного майна України (ФДМУ) готує енергетичні активи на продаж, проте термін приватизації свідомо зміщений, в зв'язку з планами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) із запровадження RAB-регулювання, що важливо для успішної приватизації таких об'єктів.

Таку думку висловив виконувач обов'язків голови ФДМУ Віталій Трубаров.

"Ми спеціально відтягнули це питання (приватизацію обленерго) на третій етап. У серпні був перший. Зараз вересень - другий етап відбору радників, і вже в жовтні, на початку листопада буде третій етап відбору радників, куди і потрапили ті обленерго, де держава має контрольний пакет акцій. Для чого ми це зробили? Щоб у радників компаній була можливість підготуватися. По кожному з підприємств буде розроблена окрема модель, але, якщо ми говоримо про терміни, то це вже однозначно 2019 рік - з лютого по травень", - зазначив Трубаров.

За словами Трубарова, зараз йде активне обговорення можливої приватизації обленерго, після вступу в дію нормативної документації з стимулюючого тарифоутворення.

"Тема введення RAB-регулювання та зв'язку введення цієї норми до майбутніх продажів неодноразово обговорювалося, в тому числі, на комісії з приватизації, яку очолює в Кабінеті Міністрів Олександр Саєнко. Питання полягає в тому, що ми занадто довго чекали, коли ця реформа стартує. Активи у нас не молодіють, мережі зношуються, і потрібні великі інвестиції. Тому було прийнято організаційно-політичне рішення, що ми все одно готуємо ці активи на продаж", - повідомив в.о. голови ФДМУ.

Трубаров наголосив, що Фонд держмайна очікує, що в процесі дискусій буде прийнято рішення щодо впровадження RAB-тарифів, і від цього рішення буде позитивний підсумок з приватизації енергетичних компаній.

"Ми постійно працюємо, тому що так чи інакше обленерго у нас є, і ми постійно стикаємося з проблематикою нульового тарифу, який встановлюють. Весь час беремо участь в спільних нарадах з енергоринком з приводу того, як зробити так, щоб ці підприємства могли нормально функціонувати і дожити до процедури приватизації, щоб ми могли їх гідно передати в іншу власність", - вважає Трубаров.

Як раніше повідомлялося, енергетичний експерт, директор консалтингової компанії Doradztwo Gospodarcze (Польща) Кшиштоф Рогульський вважає, що впровадження RAB-регулювання впливає на інтерес інвесторів до енергетичних активів, які готуються до приватизації в Україні, оскільки дозволять інвестору спрогнозувати, через який період часу він зможе повернути інвестиції в придбаний актив.

Нагадаємо, в Проекті Порядку щодо встановлення тарифів для ОСР (розподільних компаній) передбачені правила гри для переходу на стимулююче тарифоутворення, а також можливість перехідного періоду (витрати +) для тих компаній, які наразі не готові перейти на RAB-регулювання. Також враховані рекомендації Енергоспівтовариства в частині об'єднання декількох Порядків в один документ, передбачено обов'язкове надання аудиторського звіту про фінансову діяльність ліцензіатів і інше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram