ГоловнаЕкономікаДержава

Україна підписала меморандум з Китаєм на отримання 50 автомобілів швидкої допомоги

Обладнання вже встановлено і налаштовано, а українські фахівці готові з ним працювати.

Україна підписала меморандум з Китаєм на отримання 50 автомобілів швидкої допомоги
Фото: facebook.com/ulanasuprun

Уряд Китаю передав Україні 50 автомобілів швидкої медичної допомоги на 3,5 млн доларів, обладнані новітньою медичною апаратурою.

Про це повідомила в Фейсбуці в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Сьогодні підписали Меморандум між урядом України та урядом Китайської Народної Республіки про отримання безоплатної допомоги. У рамках співпраці Китай надав Міністерству охорони здоров'я 50 автомобілів екстреної допомоги з медичним обладнанням на 3,5 мільйона доларів. Обладнання вже встановлено, налаштовано, а українські фахівці пройшли навчання і готові з ним працювати", - написала вона.

За словами міністра, автомобілі були відправлені в різні області.

"Трансформація екстреної медичної допомоги - пріоритет уряду, на яку в проекті бюджету на наступний рік закладено додаткове фінансування. Кошти допоможуть поліпшити якість послуг, однак, якщо хочемо досягти успіху, ми не повинні покладатися лише на фінансування обладнання. Дуже важливим є постійне навчання працівників бригад, підвищення їх заробітної плати та робота за найбільш актуальними міжнародними рекомендаціями надання допомоги. Саме від знань і досвіду людей залежить, як швидко будуть врятовані життя", - наголосила Супрун.

"Крім того, частиною змін повинно бути поліпшення доріг і тренування працівників служб, які першими прибувають на місце катастрофи (поліцейських, рятувальників)", - додала в.о. міністра.

Супрун також зазначила, що окремим питанням стоїть поліпшення роботи диспетчерських служб.

"Застаріле програмне забезпечення диспетчерських, відсутність єдиних протоколів обробки виклику й аналізу даних про реальну ситуацію в регіонах впливає на якість допомоги. Тому ми створюємо електронну систему «Централь 103» і впроваджуємо нові протоколи, що допоможе оперативно обробляти виклики диспетчерам і швидше відправляти автомобілі на місце події. Першими в пілотному режимі в систему підключаться диспетчерські в восьми областях (Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській, Харківській, Херсонській) і Києві", - повідомила міністр охорони здоров'я.

Нагадаємо, в червні Міністерство охорони здоров'я оприлюднило концепцію реформування екстреної медичної допомоги, яка буде реалізовуватися впродовж 2018-2022 років.

Так, МОЗ планує поліпшити алгоритми диспетчеризації, оснастити автомобілі GPS-навігаторами. Планується змінити склад бригад швидкої допомоги. Зокрема, МОЗ хоче ввести професії парамедиків, медичних техніків, а також навчати водіїв наданню першої допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram