ГоловнаЕкономікаФінанси

ІФ: Приватбанк відшкодував Суркісам мільярд гривень

Їхні вклади були конвертовані в 2016 році в капітал банку.

ІФ: Приватбанк відшкодував Суркісам мільярд гривень
Фото: dynamo.kiev.ua

Приватбанк урегулював суперечку з братами Суркісами щодо відшкодування капіталізованих внесків.

"Понад 1 млрд грн уже відшкодовано", - повідомило агентство "Інтерфакс-Україна" джерело в банку.

За його словами, банк готовий виконати рішення суду і в рамках судового позову з А-банком.

Водночас прес-служба Приватбанку повідомила, що банк виконує всі рішення українських судів, що набули чинності. При цьому судові рішення на користь Суркісів оскаржені Приватбанком у Верховному Суді, банк не виплачував кошти в рамках виконавчого провадження. Щодо рішення Верховного Суду на касацію Приватбанку і Національного банку України, фінустанова досі не отримала відповідного документа.

Банк заявив також, що показує хороші фінансові результати, має ліквідність і, відповідно, можливість виконувати рішення судів без звернення по додатковий капітал до свого власника - Міністерства фінансів України.

Нагадаємо, на етапі роботи тимчасової адміністрації в Приватбанку було проведено процедуру конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in). Сім'ю Суркісів теж визнали інсайдерами. Ігор Суркіс мав у Приватбанку рахунок на 151 млн гривень, Поліна Ковалик (дружина Григорія Суркіса) - 514,1 млн гривень, Григорій Суркіс - 163,1 млн гривень, Марина Суркіс (дочка Ігоря Суркіса) - 174,5 млн гривень, Рахміль Суркіс (батько братів Суркісів) - 44,8 млн гривень.

У травні 2017 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з Приватбанком особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора Приватбанку, які стосувалися рахунків фізосіб. У листопаді 2017 року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення і зобов'язав банк повернути гроші.

Під час розгляду цих справ НБУ вказував, що Ігор Суркіс та Ігор Коломойський - акціонери в т. ч. телеканалу "1+1", що свідчить про зв'язок Суркіса з Приватбанком, а тому і родичі Ігоря Суркіса вважаються пов'язаними з Приватбанком особами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram