ГоловнаЕкономікаДержава

Голова НКРЕКП: правильність формули "Роттердам+" підтвердили кілька експертиз

Україна надсилала відповідний запит у Європейську асоціацію вугілля та лігніту EURACOA.

Голова НКРЕКП: правильність формули "Роттердам+" підтвердили кілька експертиз
Оксана Кривенко
Фото: Оксана Кривенко/Facebook

Правильність використання в Україні принципу імпортного паритету для формування цін на вугілля і формули "Роттердам+" підтвердили кілька експертиз.

Про це заявила голова НКРЕКП Оксана Кривенко на комітетських слуханнях у комітеті з ПЕК Верховної Ради "100 днів роботи оновленої НКРЕКП. Чи стала комісія більш професійною та незалежною".

"Ми і я особисто зробили запит у Європейську асоціацію (Європейську асоціацію вугілля та лігніту EURACOAL, - ред.). Ми отримали звіт, який підтверджує правильність формули. Крім того, ми маємо висновок судово-технічної експертизи, правильність застосування формули. Тому сьогодні ми покладаємося на експертні висновки з цього питання. І ми продовжуємо роботу в напрямку імплементації повномасштабного ринку електроенергії", - зазначила вона.

Нагадаємо, згідно зі звітом, індекс API2 є найкращим індикатором зміни цін на вугілля для України, оскільки: це найбільш ліквідний індекс у світі; він дуже прозорий; він незалежно перевіряється і включає велику кількість цін, що надаються як покупцями, так і продавцями; це індекс з доставкою, який явно дає більш конкурентну ціну, ніж FOB-ціни, які відображають ціноутворення тільки в одному місці; Україна є частиною Європи, тому локацією є відповідний торговий басейн (Атлантичний/Середземноморський).

Як зазначено у звіті, майже весь вугільний бізнес Європи має прив'язку - безпосередньо чи опосередковано - до індексу API2. Цей індекс також широко використовується для розрахунку фінансових операцій, за рахунок чого учасники можуть хеджувати цінові ризики.

Формула "Роттердам+" була введена Постановою НКРЕКП №289 від 03.03.2017 року "Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії". Згідно з постановою, в ціну електроенергії закладали вартість вугілля, зважаючи на котирування індексу API2 європейського хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен).

23 серпня Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), скасувала формулу "Роттердам+" у зв'язку з початком дії нового ринку електричної енергії.

Європейська асоціація вугілля та лігніту - EURACOAL - є зонтичною організацією європейської вугільної промисловості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram