ГоловнаЕкономікаБізнес

Розміщення "блакитних фішок" пожвавить ринок корпоративних облігацій, - ICU Актуально

Найбільш вірогідними "блакитними фішками" можуть стати найбільші українські монополісти, такі як НАК "Нафтогаз", "ДТЕК" і та сама "Укрзалізниця".

Розміщення "блакитних фішок" пожвавить ринок корпоративних облігацій, - ICU

Розміщення боргових цінних паперів найбільших українських монополістів, таких як НАК "Нафтогаз", "Укрзалізниця" і ДТЕК, дадуть поштовх для розвитку українського ринку корпоративних облігацій. Про це розповів Руслан Кільмухаметов, керівник відділу випуску боргових цінних паперів групи ICU під час дискусії на Українському Фінансовому Форумі 2018, організованому групою.

"У 2001-2005 рр. бурхливий розвиток ринку облігацій почався після декількох великих і успішних розміщень корпоративних облігацій. Серед них можна виділити облігації "Київстару", Райффайзен Банку, аеропорту "Бориспіль", "Укрзалізниці". Після їх успіху корпоративні облігації стали популярним інструментом залучення фінансування. Ми очікуємо аналогічного розвитку подій і цього разу. Найбільш вірогідними "блакитними фішками" можуть стати найбільші українські монополісти, такі як НАК "Нафтогаз", "ДТЕК" і та сама "Укрзалізниця", - сказав Руслан Кільмухаметов.

Розміщення таких емітентів можливе тільки за підтримки великих банків, оскільки сьогодні вони володіють найбільшим ресурсом серед фінансових інститутів в Україні. "Але на цю мить банки розглядають покупку облігацій як беззаставний кредит. А після двох криз і значних втрат, брати на себе бланковий ризик вони не хочуть", - зазначає Руслан Кільмухаметов. Це повертає нас до питань захисту прав кредиторів та покращення інвестиційного клімату, переконаний експерт.

"Крім того, банки можуть виступати великими дилерами і андеррайтерами корпоративних облігацій. Але їх ліквідність за своєю природою коротка, і їм необхідний хтось, хто буде купувати їхні облігації. Тобто ми говоримо про фінального інвестора. Такими інвесторами виступають, перш за все, страхові компанії, інвестиційні та пенсійні фонди, саме вони можуть забезпечити сталий і довгостроковий розвиток ринку", - коментує Руслан Кільмухаметов. На жаль, сьогодні активи інституційних інвесторів в десятки або тисячі разів менші від активів банківської системи і необхідною умовою їх зростання є реалізація пенсійної реформи і підтримка страхового ринку.

Учасники дискусії загалом відзначили, що ринок корпоративних облігацій, за яким вдарила спочатку криза 2008-2009, а потім - "чистка" української банківської системи 2015-2016, почав відроджуватися. Початок було покладено випусками банків, "Укрпошти" , компанії "Руш" міста Львова.

Довідка

Український фінансовий форум (# UkrFinForum 2018) проходить 20-21 вересня в Одесі. Близько чотирьохсот представників фінансового ринку, міжнародні та українські експерти, інвестори, представники влади та регуляторів обговорюють перспективи розвитку вітчизняної і світової економіки, перебіг реформ в Україні, створення умов для інвестування.

Організатором форуму виступає інвестиційна група ICU.

Група ICU – незалежна фінансова група, що надає послуги з управління активами та приватним акціонерним капіталом. Група спеціалізується на ринках Центральної та Східної Європи.

Заснована в 2006 році фахівцями з ING, група ICU є лідером з управління активами в Україні. Під її управлінням перебувають активи в розмірі понад 500 млн доларів.

Власником компанії є її топ-менеджмент. Керуючі партнери ICU-Макар Пасенюк та Костянтин Стеценко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram