ГоловнаЕкономікаДержава

Нова монетарна політика - головна умова ефективної економіки в Україні, - Тимошенко

Для цього потрібно поставити Нацбанк під реальний контроль суспільства і парламенту, вважає нардеп.

Нова монетарна політика - головна умова ефективної економіки в Україні, - Тимошенко
Фото: Александр Прокопенко

Перехід до інноваційного розвитку економіки та побудова фінансово сильної держави неможливі без нової монетарної політики і реформування ринку банківських послуг. Про це Юлія Тимошенко зазначила на Форумі "Новий економічний курс", який відбувся сьогодні в Києві.

Завданням нової монетарної політики має стати стабілізація гривні, приборкання інфляції, розвиток малих банків, використання для бізнесу довгострокових кредитів під низький відсоток, підконтрольність Національного банку суспільству, переконана лідер "Батьківщини".

"По-перше, нам потрібно поставити Нацбанк під реальний контроль суспільства і парламенту. По-друге, треба демонополізувати частину його функцій, щоб він не мав можливості займатися спекуляціями, ґрунтуючись на своїх безмежних можливостях. Ми зможемо запропонувати адекватні інструменти, які подолають необґрунтовану інфляцію. Ми стабілізуємо гривню і підвищимо її статус, повагу і цінність", - підкреслила Тимошенко.

Вона зазначила, що "через фінансові афери під егідою Нацбанку знищено 98 банків, люди і бізнес втратили 448 млрд грн депозитів і заставного майна, реальна вартість якого перевищує трильйон гривень".

"Це буде предметом окремих кримінальних розслідувань після зміни влади. Ми розберемося з кожною втраченою бізнесом копійкою, з кожним рухом власності, ми відновимо справедливість і дамо ковток повітря нашому середнього класу", - зазначила Тимошенко.

Вона переконана, що без кардинальних змін у монетарному секторі "економіка взагалі припинить розвиватися". Чотирирічну інфляцію на рівні 139% вона назвала рукотворною і викликаною підвищенням цін на енергоносії і штучним знеціненням гривні: "Ці показники створені конкретними людьми і конкретною політикою Національного банку".

Політик підсумувала: "Нова монетарна політика - це головна умова побудови ефективної економіки в Україні. Це шлях до відродження бізнесу і добробуту людей".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram