ГоловнаЕкономікаДержава

Упровадження RAB-тарифу залучить західних інвесторів до приватизації Центренерго, - ЄБРР

Підприємство виставлять на продаж до кінця листопада.

Упровадження RAB-тарифу залучить західних інвесторів до приватизації Центренерго, - ЄБРР
Фото: www.centrenergo.com

Українському уряду за час його каденції необхідно провести хоча б одну велику приватизацію. Одним з таких кейсів може стати продаж підприємства «Центренерго». Про це в рамках Українського фінансового форуму-2018, організованого ICU, сказала Марина Петров, заступниця директора ЄБРР в Україні.

«Успіхом стане сам факт, тому що на сьогодні жодного великого продажу не було. А якщо приватизація буде - це вже стане успішним сигналом для ринку. І звичайно, було б дуже важливо, щоб реалізувати в рамках роботи нинішнього уряду цей успішний кейс», - прокоментувала Петров.

За її словами, інтерес з боку західних компаній, крім Центренерго, є і до п'яти обленерго, які також виставлено на продаж. Але для інвесторів велике значення має впровадження RAB-тарифів в українській енергетиці і зрозуміле ціноутворення.

«Важливо, щоб для тих обленерго, які зараз будуть виставлятися на приватизацію, був впроваджений цей тариф», - підкреслила Петров.

Для цього, на думку ЄБРР, необхідно не тільки сформувати відповідну нормативну базу, а й провести публічні консультації, пояснити ринку і населенню сенс нововведень: для чого вводиться така тарифікація і на що підуть ті кошти, які вони будуть платити за електроенергію.

«Ми просимо компанії розповідати, які в них інвестиційні плани, щоб у період впровадження нових тарифів не було опору», - підсумувала Петров.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram