ГоловнаЕкономікаБізнес

СБУ прийшла з обшуком у фірми одного з лідерів "УКРОПу" (оновлено)

Слідчі дії пов'язані з розкраданнями на ремонті доріг.

СБУ прийшла з обшуком у фірми одного з лідерів "УКРОПу" (оновлено)
Фото: YouTube

Служба безпеки України в четвер, 20 вересня, прийшла з обшуком в ТОВ "Буковель" і ТОВ "ПБС", пов'язані з бізнес-партнером Ігоря Коломойського депутатом Олександром Шевченком.

"Обшуки тривають у приміщеннях фірми, яка є власником курорту «Буковель», ресторанах курорту, що належать зовсім іншим особам.., одній з найбільших дорожніх фірм України ПБС", - йдеться на сторінці Шевченка у фейсбуці.

Депутат вважає, що це пов'язано з його наміром балотуватися в президенти навесні 2019 року.

Речник СБУ в Івано-Франківській області Марія Римар повідомила місцевому виданню "Курс", що обшуки в "Буковелі" і фірмі "ПБС" проводить центральний апарат СБУ.

Слідчі дії проводять на підставі постанови Подільського районного суду Києва від 12 вересня.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи України, діючи умисно з метою одержання неправомірної вигоди для Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області та ТОВ "ПБС", достовірно знаючи про факти порушення законодавства, а також про факти привласнення та розтрати бюджетних коштів в особливо великому розмірі, не відобразили їх в акті контрольно-ревізійної перевірки фінансово-господарської діяльності САД.

У постанові сказано, що посадові особи САД організували схему незаконного заволодіння бюджетними коштами, виділеними на будівництво доріг шляхом укладення договорів за завищеними цінами, в результаті чого державі завдано збитків на суму близько 20 млн грн.

Слідчих цікавлять документи про фінансово-господарські відносини між ТОВ "ПБС" і САД в Івано-Франківській області за період з 01 січня 2016 року по 31 березня 2018 року.

У постанові також йдеться, що посадові особи ТОВ "ПБС" на неодноразові запити Управління західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області не надали первинних документів на підтвердження витрат, а також будь-яких пояснень.

Оновлення. За повідомленням прес-центру СБУ, співробітники спецслужби в рамках комплексу заходів щодо захисту об'єктів транспортної інфраструктури викрили масштабну схему привласнення посадовими особами Служби автомобільних доріг коштів Дорожнього фонду.

Оперативники задокументували, що чиновники під час тендерних закупівель "санкціонували" використання комерсантами неякісних будівельних матеріалів, що призвело до передчасного руйнування дорожнього покриття.

В рамках розпочатого досудового розслідування правоохоронці встановили, що посадові особи комерційних структур, які задіяні в схемі, використовували в документації підроблені атестати виробництва асфальтобетонних сумішей. "Дозволи" підприємців були нібито зареєстровані в органі з добровільної сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів ДП "Дорожній контроль якості". Таким чином зловмисники підтверджували наявність у них відповідної матеріально-технічної бази, зокрема, асфальтобетонних заводів, необхідних для проходження кваліфікаційного відбору і перемоги у відкритих конкурсних торгах, відзначили в СБУ.

Досудове слідство встановило, що необхідна сертифікація заводів практично не здійснювалася і відповідні атестати комерсантам не видавалися. Через відсутність реальних атестованих асфальтобетонних заводів роботи виконувалися з використанням матеріалів сумнівного походження, що призвело до передчасного руйнування дорожнього покриття. А згідно з затвердженими актами виконаних робіт, матеріали оплачувалися за нормативами високої якості", - йдеться в повідомленні.

В рамках розпочатого кримінального провадження, відкритого за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України, правоохоронці проводять санкціоновані слідчі дії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram