ГоловнаЕкономікаФінанси

Рожкова: НБУ не боїться передвиборних обіцянок популістів

"Коли я чую обіцянки, що кредити для бізнесу будуть під 3%, я питаю: а хто заплатить різницю?"

Рожкова: НБУ не боїться передвиборних обіцянок популістів
Фото: пресс-служба НБУ

Перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова заявила, що регулятор не боїться популістських заяв політиків, тому що їх не реалізовують.

Про це вона сказала на Українському фінансовому форумі в Одесі.

"Чому ми не боїмося популістів? Тому що фіскальне домінування сьогодні вже неможливе. Очищення банківської системи призвело до того, що наші банки працюють як трансмісійний механізм. Вони, по суті, вже є реалізаторами нашої монетарної політики. Тому коли я чую в телевізорі обіцянки, що завтра кредитні кошти для бізнесу будуть під 3%, я запитую: а хто заплатить різницю? Не можна знищити закони економіки. Можна обіцяти що завгодно, але економіка працює так, як працює", - сказала Рожкова.

Вона додала, що державні банки більше не можна використовувати для певних цілей того чи іншого уряду або бізнес-групи.

Тому будь-який кандидат, який переможе на виборах, повинен це розуміти. Політика Національного банку говорить про те, що змінилися не тільки правила - змінилося також фінансове середовище. Бізнес-середовище змінюється відповідно до неї. Це свідчення незворотного шляху реформ, це свідчення того, що популізм залишиться популізмом з гаслами, але він ніколи не зможе знищити те, що вже досягнуто, і ніколи не зможе перешкодити економічним і фінансовим досягненням, які ми сьогодні бачимо", - сказала Рожкова.

У той самий час вона відзначила важливість продовження реформ і, передусім, судової реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram