ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін дозволив Мінекономіки перевіряти туроператорів

Також були внесені зміни в методику оцінки ризику від провадження туроператорської діяльності.

Кабмін дозволив Мінекономіки перевіряти туроператорів
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів вивів Міністерство економічного розвитку і торгівлі з-під дії мораторію на планові перевірки туристичних операторів у 2018 році.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду.

До цього міністерство мало право проводити лише позапланові перевірки на підставі звернення фізособи з дозволу Державної регуляторної служби або за рішенням суду.

Крім того, були внесені зміни в методику оцінки ризику від провадження туроператорської діяльності. Оцінка буде проводитися з урахуванням виду діяльності (в'їзний, виїзний або внутрішній туризм), кількості туристів, які скористалися послугами туроператора за рік, наявності за останні три роки порушень ліцензійних умов.

Також буде враховуватися наявність чинного рішення суду про задоволення позову про неналежне надання послуг.

Основні ризики будуть погруповані залежно від зростання негативних наслідків від здійснення оператором діяльності, що може призвести до заподіяння шкоди споживачеві послуг.

Зарахування операторів до високого, середнього або незначного ступеня ризику відбуватиметься з урахуванням суми балів, нарахованої за всіма критеріями. Якщо сума балів буде дорівнювати від 0 до 20, то оператора зарахують до незначного ступеня ризику. Оператора, який набере 21-40 балів, зарахують до середнього ступеня ризику, якщо ж сума балів буде дорівнювати 41-100 - оператор потрапить у категорію з високим ступенем ризику.

Нагадаємо, останнім часом українські туристи регулярно потерпають через затримку авіарейсів. У липні близько 1,5 тис. українців постраждали через дії туроператора Oasis Travel, який заборгував перевізнику Bravo більш ніж 1 млн доларів. Авіакомпанія змушена була виконати 5 гуманітарних рейсів у Туніс, де перебували потерпілі від туроператора українці. Через це приблизно 200 туристів з України не змогли вчасно вилетіти з Тирани (Албанія).

Також неодноразово затримувалися або скасовувалися авіарейси від туроператора Join Up, який пообіцяв зменшити частку перевезень "проблемних" авіакомпаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram