ГоловнаЕкономікаДержава

Южаніна: законопроекти про "євробляхи" не готові до другого читання

Поправки винесуть у сесійну залу щонайшвидше на початку листопада.

Южаніна: законопроекти про "євробляхи" не готові до другого читання
Фото: Макс Левин

Голова податкового комітету Верховної Ради Ніна Южаніна заявила, що законопроекти №8487 і №8488 про зниження ставок акцизів на ввезення автомобілів в Україну не готові до другого читання.

Про це вона сказала журналістам у Верховній Раді, коментуючи нову акцію протесту руху "Авто Євро Сила".

Вона повідомила, що до законопроекту №8487 надійшла 91 поправка, більшість з яких стосуються зміни формули - щоб акциз звести до рівня 200-300 євро.

"Можу сказати, що більшість поправок стосуються скасування коефіцієнта віку або заміни його на коефіцієнт екології. Щодо базових ставок 50 і 75 євро на тисячу кубічних сантиметрів - немає особливих поправок", - сказала вона.

Відповідно до нинішньої таблиці розмитнення, акцизний податок на нові автомобілі значно знизиться порівняно з нинішнім. Акцизний податок на старі машини буде вищим через віковий коефіцієнт. Це, за задумом автора, буде стимулювати придбання нових засобів транспорту.

До законопроекту №8488 подано 65 поправок.

"Усі поправки стосуються скасування тих контрольних і загороджувальних заходів, які ми планували ввести після проведення процедури розмитнення авто", - поскаржилася Южаніна.

"Це свідчить про те, що повністю законопроекти до другого читання нівелюються до нуля або змінюється їхня концепція. Тому розглядати поправки на комітеті до другого читання зараз немає сенсу", - сказала вона.

Южаніна підкреслила, що над цими законопроектами два роки працювали представники всіх зацікавлених відомств і міністерств. Без них, без їхньої думки не можна розглядати поправки. "І головне - нам потрібні розрахунки міністерства фінансів, які з поправок, що стосуються ставки акцизного податку, можна врахувати", - сказала вона.

Южаніна пояснила, що на перше читання виносився законопроект, який передбачав втрату 2 млрд гривень надходжень до бюджету від акцизного податку. Мінфін погодив цей законопроект, оскільки розмитнення великої кількості автомобілів мало б компенсувати ці втрати.

Поправки, запропоновані до другого читання, ще більше знижують ставку акцизу. Тому Мінфін повинен заново все перерахувати.

"Ми обов'язково повинні отримати ці розрахунки. Якщо Міністерство фінансів візьме на себе відповідальність зробити спільну заяву від усіх міністерств - тобто експертний висновок - ми розглянемо тоді це все на комітеті. Я думаю, що в кращому разі це буде наступного пленарного тижня. Ми зможемо зібратися з тим, щоб хоча б першого тижня листопада розглянути в сесійній залі", - сказала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram