ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін і МВФ домовилися про поетапне підвищення ціни на газ, темпи обговорюють

Це питання є ключовим для наступного траншу.

Кабмін і МВФ домовилися про поетапне підвищення ціни на газ, темпи обговорюють
Фото: publika.md

Кабінет Міністрів на переговорах з Міжнародним валютним фондом досяг принципової домовленості про поступове підвищення ціни газу до рівня імпортного паритету до 2020 року.

Про це повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на форумі Європейської Бізнес Асоціації, пише "Інтерфакс-Україна".

"Є попередній компроміс, якого уряд досяг. Темпи зараз обговорюються", - сказав він.

За словами голови "Нафтогазу", питання ціни на газ є ключовим компонентом переговорів з місією МВФ у Києві. У той самий час Коболєв зазначив, що не впевнений, що озвучені ЗМІ цифри підвищення ціни на першому етапі - 23,5-25% - правильні.

Нагадаємо, з липня 2017 року Україна перебуває у складному переговорному процесі з МВФ з приводу газового питання. Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30 до 60%, у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як Кабмін вважає таке різке підвищення невиправданим.

Уряд мав підвищити ціну на газ для населення ще навесні, але не зробив цього. Згідно з низкою рішень, прийнятих урядом, дія спеціальних зобов'язань "Нафтогазу України" і обласних газопостачальних компаній постачати населенню і підприємствам теплокомуненерго природний газ без зміни поточних цін буде чинною щонайменше до 1 жовтня.

Ціна газу для постачання населенню і ТКЕ залишається на рівні, який був встановлений ще навесні 2016 року, - 4 942 гривень за тис. куб. м, а для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів - 6 958 гривень за тис. куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram