ГоловнаЕкономікаБізнес

Верховний Суд прийняв три апеляційні скарги на рішення за позовом Коломойського

Мова йде про арешт акцій Промінвестбанку, Сбербанку і ВТБ Банку.

Верховний Суд прийняв три апеляційні скарги на рішення за позовом Коломойського
Фото: delo.ua

Верховний Суд України 14 вересня отримав три апеляційні скарги на рішення Київського апеляційного суду від 5 вересня про визнання та виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі від 2 травня про стягнення з РФ компенсації за майно в Криму близьких до екс-власника Приватбанку Ігоря Коломойського осіб та арешт акцій "дочок" російських банків.

Скарги надійшли в цивільний Касаційний суд 14 вересня, разом з ними зареєстровано також клопотання про зупинення рішення Київського апеляційного суду, пише "Інтерфакс-Україна".

Всі чотири документи передані суддям. У разі клопотання суддею вказана Юлія Черняк, в разі скарг разом з нею справу будуть розглядати члени колегії Борис Гулько та Дмитро Луспенік.

Нагадаємо, Апеляційний суд Києва 5 вересня заарештував акції українських "дочок" російських банків за участю держави: ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку. Апеляційний суд Києва вирішив, що на території України є майно, яке належить Російській Федерації і на яке може бути накладено стягнення. Крім арешту акцій банків з російським капіталом, суд заборонив банкам проводити ліквідацію або реорганізацію юридичної особи, а також проводити будь-які дії, спрямовані на продаж майна.

Гаазький арбітраж присудив позивачам сумарно близько $130,5 млн компенсації за нерухомість і $9,2 млн компенсації витрат на судовий процес, а також відсотки на зазначені суми за ставкою 12% за місяць. LIBOR+1% складних відсотків щорічно.Зазначений розгляд був ініційований позивачами проти РФ 19 червня 2015 року на підставі угоди між урядами РФ і України від 27 листопада 1998 року про захист інвестицій російсько-українського двостороннього інвестдоговору (ДІД) та відповідно до регламенту UNCITRAL.

Позивачі стверджували, що РФ порушила свої зобов'язання шляхом здійснення з серпня 2014 року заходів, які перешкоджали їх інвестицій в об'єкти нерухомості, що розташовані у Криму, і в результаті призвели до експропріації цих інвестицій. Серед позивачів, зокрема, компанії "Аеробуд", "Крим Девелопмент", "НИва-тур", "УБК-Інвест", "Едельвейс-2000", ПП "Планета", "Приватофіс", "Приватленд", "Дан-Панорама", "Санаторій " Енергетик", КУА "Фінансовий капітал" і КУА "Фінансовий вектор".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram