ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна розраховує на перший транш нової макрофінансової допомоги ЄС до кінця року

Гроші "прив'язані" до програми МВФ.

Україна розраховує на перший транш нової макрофінансової допомоги ЄС до кінця року
Фото: Лига

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна може отримати перший транш нової макрофінансової допомоги Європейського Союзу до кінця цього року.

При цьому він підтвердив, що гроші будуть отримані тільки в разі відновлення кредитної програми Міжнародного валютного фонду.

"Звичайно, прив'язка до МВФ є, але я впевнений, що ми успішно завершимо всі необхідні переговори. Міжнародні фінансові інституції завжди діють у чіткій координації, і те, що підписується цей меморандум, є важливим свідченням того, що ми на успішному шляху в рамках завершення всього блоку переговорів. Я знаю, коли надійде перший транш, але це буде озвучено пізніше Міністерством фінансів. Можу сказати, що ми говоримо про цей рік", - повідомив міністр.

Нагадаємо, що угоду про нову макрофінансову допомогу на 1 млрд євро підпише цього тижня в рамках візиту до Києва віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Це буде четверта програма макрофінансової допомоги. Перші дві були відкриті у 2014-2015 роках, тоді Єврокомісія виділила Україні 1,61 млрд євро. Ще 1,2 млрд євро Україна отримала в рамках третьої програми у 2015 і 2017 роках роках. Останній, третій транш так і не було отримано через нездатність влади виконати вимоги ЄС.

Нова програма макрофінансової допомоги передбачає два платежі протягом 2,5 років. Кредит покликаний підтримувати економічну стабілізацію і програму структурних реформ, доповнюючи ресурси, що надаються МВФ і іншими донорами. Виділення макрофінансової допомоги прив'язане до виконання програми Міжнародного валютного фонду, місія якого саме перебуває в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram