ГоловнаЕкономікаДержава

Нацкомісія з енергетики визнала заниженими норми споживання газу

"Норми споживання занижені майже вдвічі, порівняно з фактичним споживанням".

Нацкомісія з енергетики визнала заниженими норми споживання газу
Фото: EPA/UPG

Нинішні норми споживання газу, встановлені Кабінетом Міністрів для населення без лічильників, занижені майже вдвічі.

Про це заявила голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Оксана Кривенко.

"У нас занижені норми споживання, ті, що встановлені Кабміном. Як показує динаміка наших системних досліджень, які ми аналізували за результатами звітності, норми споживання занижені майже вдвічі, порівняно з фактичним споживанням", - сказала вона в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна".

Керівник додала, що використання занижених норм призводить до виникнення небалансів, які лягають на обл- і міськгази.

Водночас, за даними голови НКРЕКП, газорозподільним компаніям бракує тарифних засобів для забезпечення лічильниками всіх споживачів, які поки що їх не мають.

"Щоб це прискорити, потрібно закласти гроші в тариф на розподіл природного газу. Якщо ми тариф з 2016 року не переглядали, а всі товарно-матеріальні цінності, в тому числі вартість лічильника, за два роки вже зросли, прискорення темпів оснащення лічильниками очікувати не доводиться", - сказала вона.

Нагадаємо, в серпні 2017 року Кабінет Міністрів знизив на 25%, до 3,3 кубометра на людину, норми користування газопостачанням без наявності лічильників. Сьогодні один кубометр газу для населення коштує 6,9 гривні.

Улітку 2018 року Міненерговугілля ініціювало збільшення норми до 5,8 кубометра в теплу пору року (квітень-вересень) і 8,8 кубометра в опалювальний сезон (жовтень-березень).

Також очікується, що найближчим часом уряд прийме рішення про підвищення ціни на газ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram