ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" просить Гройсмана винести питання продажу 49% ГТС на розгляд РНБО

У НАК мотивують свою пропозицію тим, що для протидії РФ необхідно залучити авторитетного міжнародного партнера.

"Нафтогаз" просить Гройсмана винести питання продажу 49% ГТС на розгляд РНБО
Фото: argumentua.com

НАК "Нафтогаз України" звернулася до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням винести на розгляд Ради національної безпеки і оборони питання продажу 49% газотранспортної системи.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Нафтогаз" звернувся до прем'єра Гройсмана з ініціативою винести на розгляд РНБО можливість продажу іноземної компанії 49% української ГТС", - зазначає видання.

За його даними, в "Нафтогазі" мотивують свою пропозицію тим, що Росія намагається позбавити Україну транзиту газу, а для протидії цьому вкрай важливе залучення авторитетного міжнародного партнера.

Зазначимо, що Україна в січні-серпні 2018 року скоротила транзит природного газу через свою ГТС на 6% (на 3,743 млрд куб. м) порівняноі з аналогічним періодом 2017 року - до 58 млрд 216,5 млн куб. м.

Нагадаємо, в грудні 2017 року Кабмін почав відбір міжнародних партнерів для управління ГТС. Однак для спільного з іноземними партнерами управління газотранспортною системою спочатку потрібно провести анбандлінг "Нафтогазу" - виведення ГТС з його підпорядкування. Кабмін ухвалив для цього низку процедурних рішень.

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв запропонував відкласти терміни анбандлінгу, вказуючи на те, що компанія не має права передати свої права і обов'язки згідно з газовим контрактом третім особам без письмової згоди "Газпрому", а отримати таку згоду зараз нереально.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram