ГоловнаЕкономікаДержава

Українці платять за електроенергію удвоє менше, ніж жителі Болгарії, Литви та Угорщини, - НКРЕКП

У комісії хочуть розвінчати міф про те, що тарифи на електрику в Україні є завищеними.

Українці платять за електроенергію удвоє менше, ніж жителі Болгарії, Литви та Угорщини, - НКРЕКП
Фото: Макс Левин

Українці платять за електроенергію удвічі-втричі менше, ніж жителі інших європейських країн, включаючи сусідні. Про це свідчать дані Євростату, опубліковані прес-службою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

В Україні вартість електроенергії для побутових споживачів (з усіма податками та зборами) становить 1,29 грн/кВт-год. Друга за дешевизною електрики Болгарія, тут жителі платять 3,30 грн/кВт-год. У Литві електрика для споживачів коштує 3,68 грн/кВт-година, в Угорщині - 3,81 грн/кВт-година, в Хорватії - 4,41 грн/кВт-год. Найвищі ціни - в Німеччині - 10,31 грн/кВт-год.

Ця статистика розвіює міф про те, що тарифи на електрику в Україні є завищеними.

Як зазначила в інтерв'ю інформаційному агентству Інтерфакс голова НКРЕКП Оксана Кривенко, формула Роттердам + стримує зростання цін на електроенергію і дозволяє зберігати в Україні найнижчі тарифи. "Я особисто вважаю, що формульний підхід обмежує зростання вартості електричної енергії. Він економить кошти споживачів на обмеженій вартості вугілля, яка закладається в розрахунок прогнозованої оптової ринкової ціни. Якби ми закладали поточну вартість вугілля на міжнародних ринках, споживач платив би більше. А сьогодні в нас найнижчі ціни для населення в Європі. Українці платять в 3-4 рази нижчу ціну, ніж населення в сусідніх країнах", - сказала вона.

Нагадаємо, 23 серпня НКРЕКП прийняла рішення про скасування постанови №289 "Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії" (формули "Роттердам +"). Рішення набуде чинності з початком дії нового ринку електроенергії (у 2019 році).

Новий склад НКРЕКП подав запит у Європейську асоціацію вугілля та лігніту (EURACOAL) й ініціював проведення дослідження та аналізу справедливості формульного підходу. EURACOAL підтвердив, що індикативна формула - це правильний підхід до впровадження повномасштабного відкритого вільного ринку електричної енергії. Європейські експерти впевнені, що індекс API2 є найкращим індикатором зміни цін на вугілля для України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram