ГоловнаЕкономікаФінанси

Російський рубль уперше за два з половиною роки впав до 70 за долар

Зниження пов'язують з майбутніми санкціями.

Російський рубль уперше за два з половиною роки впав до 70 за долар
Фото: http://15minut.org

Протягом торгів на Московській біржі вранці в понеділок, 10 вересня, курс американської валюти сягнув позначки 70 рублів. Це сталося вперше з березня 2016 року.

Як зазначає The Bell, на початку торгів рубль втратив до долара 25 копійок, сягнувши позначки 70,16 руб./дол. Пізніше курс скоректувався - станом на 10:48 за київським часом долар коштував 69,85 рубля.

За словами головного економіста Альфа-банку Наталії Орлової, це пояснюють збереженням негативного зовнішнього фону: "Загальні настрої такі, що немає поліпшення ситуації із санкціями". Фактично ці рівні були зафіксовані ще вчора ввечері: комусь не вистачало ліквідності, щоб закрити позиції, повідомив керівник операцій на валютному і грошовому ринку Металінвестбанку Сергій Романчук. "Це просто відсутність пропозиції валюти", - згодна Орлова. "Поки що нічого нового не сталося, ми продовжуємо торгувати вчорашні парадигми в районі 70 руб./$. Це все ще пов'язано з новими санкціями, з попередніми санкціями, з обвинуваченнями і з реакцією на них", - зазначив Романчук.

Нагадаємо, 27 серпня набули чинності нові санкції США проти Росії, пов'язані з отруєнням колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському місті Солсбері. Якщо Москва протягом найближчих декількох місяців не надасть гарантій незастосування хімічної і біологічної зброї, США введуть ще один пакет санкцій. У ньому, зокрема, передбачається заборона польотів компанії "Аерофлот" у США і скорочення взаємної торгівлі до мінімуму.

На початку вересня в банківському комітеті Сенаті США відбулися слухання з приводу подальших санкцій проти Росії. Колишній посол США в Москві Майкл Макфол на них заявив, що Вашингтону слід розширити санкційний список російських олігархів і пообіцяв передати сенаторам список із 12 осіб, які мають більш тісні зв'язки з Путіним, ніж Віктор Вексельберг, який вже потрапив під санкції. Експерти, яких слухали на цьому засіданні, також виступили за введення санкцій проти нових випусків російських держоблігацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram