ГоловнаЕкономікаДержава

У Європейській асоціації вугілля запропонували свій варіант корекції «Роттердам +»

Формулу «Роттердам +» ввели в березні 2017 року.

У Європейській асоціації вугілля запропонували свій варіант корекції «Роттердам +»
Фото: порт "Южный"

У Європейській асоціації вугілля запропонували свій варіант корекції «Роттердам +». На думку експертів Європейської асоціації вугілля та лігніту - EURACOAL - коректні зміни можуть стосуватися лише відмови від 12-ти місячного періоду, за яким НКРЕКП виводить середньозважену ціну енергетичного вугілля, пише "Главком".

«Альтернативний підхід міг би включати два компоненти - фіксовану вартість накладних витрат з ARA, які б переоцінювалися через певні узгоджені проміжки часу, і варіативну частину - API2», - вказується в оприлюдненому на офіційному сайті НКРЕКП звіті Європейської асоціації вугілля та лігніту - EURACOAL.

В цілому експерти EURACOAL визнали прив'язку ціни енергетичного вугілля в Україні до індексу API2 основного європейського хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен) обґрунтованим підходом.

«В Україні ціноутворення регулюється державою. НКРЕКП використовує методологію, що спирається на хаб Північно-Західної Європи - індекс API2. Це властиво нинішньому європейському ринку, оскільки є немало прикладів країн, де ціна на вугілля не оцінюється по API2. Це індекс є найкращим індикатором зміни цін на вугілля для України», - підкреслюється в звіті.

Формула «Роттердам +» була введена постановою НКРЕКП №289 від 03.03.2017 року «Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії». Згідно з цією постановою, в ціну електроенергії закладалася вартість вугілля, виходячи з котирувань індексу API2 європейського хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен).

23 серпня Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) скасувала формулу «Роттердам +» у зв'язку з початком дії нового ринку електричної енергії.

Європейська асоціація вугілля та лігніту - EURACOAL - є зонтичною організацією європейської вугільної промисловості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram