ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін почав виплати в рамках монетизації заощаджених субсидій

Компенсація становитиме в середньому 700 гривень.

Кабмін почав виплати в рамках монетизації заощаджених субсидій
Фото: slovo.odessa.ua

Уряд почав виплати в рамках програми монетизації субсидій тим господарствам, які, будучи їх одержувачами, минулого опалювального сезону забезпечили економію споживання енергоносіїв.

Про це йдеться у фейсбуці прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

"У середньому кожен громадянин, який заощадив газ узимку, отримає близько 700 грн. Виплати почали вже отримувати мешканці Київщини та Хмельницької області", - заявив він.

Заяви на монетизацію газових субсидій написали 1,127 млн громадян, електричних (для опалення) - 21 тисяча. Гроші їм мають надійти на початку опалювального сезону.

Під монетизацію потрапляють заощаджені 150 кВт електроенергії для опалення або 100 кубометрів газу.

Програма монетизації заощаджених субсидій діє в Україні другий рік. Вона стосується лише тих громадян, котрі  мають індивідуальне опалення, лічильники та опалюють житло газом або електроенергією. Минулого року грошову винагороду за зекономлені енергоресурси отримали 1 мільйон 755 тисяч українських сімей.

Нагадаємо, Україна взяла на себе зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом монетизувати житлові субсидії та пільги для того, щоб приватні газові трейдери могли конкурувати з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" в постачанні газу населенню.

З 1 січня стартував перший етап монетизації субсидій на рівні підприємств - постачальників послуг. Для звичайних громадян це рішення поки що нічого не змінює. На другому етапі систему підготують до проведення монетизації субсидій на рівні домогосподарств (потрібно створити необхідну інфраструктуру, єдиний реєстр і базу даних субсидіантів, їх верифікацію і под.). На третьому етапі субсидії монетизують на рівні домогосподарств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram