ГоловнаЕкономікаДержава

Київраді запропонували компромісне рішення щодо боргу перед "Нафтогазом"

Депутати пішли на погоджувальну раду для його розгляду.

Київраді запропонували компромісне рішення щодо боргу перед "Нафтогазом"
Фото: kmr.gov.ua

Київська міська рада в середу почала розглядати компромісне рішення про борг перед "Нафтогазом України", що має розблокувати відновлення гарячого водопостачання в столиці.

"На сьогодні зупинена генерація 200 котелень і ТЕЦ-6. На мінімальному режимі працює один енергоблок ТЕЦ-5. Зупинити цю станцію повністю неможливо, тому що виникають дуже серйозні ризики розбалансування Київського енерговузла, можливі перебої з енергопостачанням у місті", - охарактеризував ситуацію в Києві після створення нового постачальника теплової енергії КП "Київтеплоенерго" віце-мер Петро Пантелєєв.

Він нагадав, що в травні 2018 року "Нафтогаз України" зажадав від столичної влади взяти на себе борг "Київенерго" за постачання газу в розмірі 5 млрд гривень, у тому числі 3 млрд грн дебіторської заборгованості, 1,2 млрд грн пені та 730 млн гривень зобов'язань держборгу за різницею в тарифах.

Міськрада відхилила вимоги "Нафтогазу", тому Київська міськадміністрація розпочала роботу з урегулювання цього питання.

У рамках компромісу Кабмін погодився виділити 730 млн гривень на погашення різниці в тарифах, а "Нафтогаз" висловив готовність відмовитися від штрафних санкцій. У результаті суму боргу можна було б знизити до 2,6 млрд гривень.

Пантелєєв заявив, що кращих умов Києву не домогтися.

Однак після обговорення питання депутати не прийшли до єдиної думки і голови фракцій пішли на погоджувальну раду.

Нагадаємо, що суперечка між КМДА і "Нафтогазом" стосується постачання газу для комунального підприємства "Київтеплоенерго", яке отримало в управління енергооб'єкти столиці від "Київенерго".

"Нафтогаз" відмовився підписувати з "Київтеплоенерго" договір на постачання газу, допоки підприємство не визнає борги за пільговий газ, накопичені "Київенерго", як це передбачено законом "Про теплопостачання". У мерії вважають цю вимогу незаконною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram