ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" нарахував "Газпрому" $100 млн відсотків за невиконання рішення Стокгольмського арбітражу

"Ми говоримо про серйозну суму - це десь півмільйона доларів на добу".

"Нафтогаз" нарахував "Газпрому" $100 млн відсотків за невиконання рішення Стокгольмського арбітражу
Юрий Витренко
Фото: oilreview.kiev.ua

Комерційний директор Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Юрій Вітренко оцінив у 100 млн доларів поточну суму штрафу за невиконання російським "Газпромом" рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це він заявив в інтерв'ю "5 каналу".

"Ми говоримо про серйозну суму - це десь півмільйона доларів на добу. Також вони повинні компенсувати всі додаткові витрати на примусове виконання цього рішення - і "Нафтогазу", і його юристам, і, наприклад, судовим виконавцям, які виконують відповідні рішення місцевих судів... Уже приблизно 100 млн доларів набігло, як ви кажете, штрафних санкцій, або ж відсотків. І якщо, наприклад, оцінювати ще з витратами судових виконавців, то фактично мова буде йти про сотні мільйонів доларів, які "Газпром" муситиме додатково заплатити до боргу 2,5 млрд доларів", - сказав Вітренко.

Він також зазначив, що апеляцію "Газпрому" на рішення Стокгольмського арбітражу зараз розглядають, але, за його словами, це не означає, що рішення суду виконувати не потрібно.

"Апеляція розглядається. Були маніпуляції "Газпрому" про те, що нібито апеляція означає, що не потрібно виконувати рішення арбітражу. Але як ми самі бачимо, в трьох юрисдикціях (Швейцарія, Нідерланди, Великобританія, - ред.) триває примусове виконання. Це очевидний факт, що подання апеляції не зупиняє виконання рішення арбітражу", - додав Вітренко.

Нагадаємо, 28 лютого "Нафтогаз" виграв Стокгольмський арбітраж проти "Газпрому" про компенсацію 4,63 млрд доларів за недопостачання обсягів газу для транзиту.

За підсумком двох проваджень "Газпром" повинен заплатити 2,56 млрд доларів на користь НАК, але не сплатив борг. У зв'язку з цим українська компанія ініціювала процес арешту активів "Газпрому" в Нідерландах, у Швейцарії та Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram