ГоловнаЕкономікаБізнес

Рада скасувала державне регулювання цукрової галузі

Постійні стрибки цін на цукор довели неефективність цього механізму.

Рада скасувала державне регулювання цукрової галузі
Фото: Макс Левин

Верховна Рада у вівторок, 4 серпня, вирішила скасувати державне регулювання виробництва і реалізації цукру.

За відповідний законопроект №4532 проголосували 263 депутати.

У пояснювальній записці до проекту йдеться, що в 1999 році був прийнятий Закон "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру" для подолання нестабільності ринку і розвитку цукрової галузі, але за останні кілька років він показав свою неефективність. На ринку фіксують щорічні стрибки цін, дефіцит або профіцит цієї продукції на внутрішньому ринку, а також суттєве зменшення кількості виробників цукру.

Норма про мінімальні ціни на цукровий буряк, що постачається для виробництва цукру квоти А (для реалізації на внутрішньому ринку), не регулює значної частини ринку, оскільки, за даними авторів законопроекту, більш ніж 40% цукрового буряку надходить на переробку на давальницьких умовах і не підпадає під дію держрегулювання ціноутворення, оскільки з юридичного погляду ця сировина не реалізовується.

У період профіциту цукру на ринку ціни на нього падають нижче від законодавчо встановленої мінімальної ціни, що призводить до зниження обігових коштів у галузі, кризи неплатежів постачальникам і співробітникам підприємств-виробників цукру.

"Державне регулювання цукрової галузі не тільки втратило свою актуальність, а й стало певною перепоною для розвитку. Тому прийняття «цукрового» законопроекту є важливим і для виробників цукру, і для споживачів. Дерегуляція галузі сприятиме стабілізації цін на внутрішньому ринку, збільшенню кількості виробників цукру, а також сталому функціонуванню цукрової галузі в умовах вільної конкуренції", - прокоментувала прийняття закону заступниця міністра аграрної політики і продовольства України Олена Ковальова.

Закон набуває чинності через місяць з дня його публікації.

Нагадаємо, 2017 року Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою скасовується державне регулювання цін на продукти харчування. Дія постанови поширюється на граничні торговельні надбавки до гуртової ціни виробника на борошно, хліб, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину і м'ясо птиці, ковбасні вироби варені, молоко, сир, сметану, масло вершкове, олію соняшникову, яйця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram