ГоловнаЕкономікаФінанси

Дочірня компанія PayPal зайшла на український ринок. Що це значить?

Сервіс грошових переказів PayPal включив можливість транскордонних переказів для України через свою дочірню компанію Xoom. Про це сьогодні повідомив Ілля Кенігштейн, засновник ініціативи PayPal for Ukraine. Що тепер зміниться?

Фото: Depositphotospeshkova

То PayPal тепер в Україні?

Поки що ні. Йдеться про компанію, яку PayPal придбав у 2015 році. Xoom - це сервіс, що дозволяє швидко переслати кошти або поповнити рахунок мобільного рідним і друзям (так позиціонує себе сама компанія). Раніше Xoom дозволяв пересилати кошти в 44 країни, України в цьому списку не було. Тепер Xoom, зокрема, дозволяє пересилати гроші з США в Україну. Утім не навпаки.

Читайте також: Книга: Ілон Маск. Tesla, SpaceX і шлях у фантастичне майбутнє

Для України підключили сервіс Cash Pickup, який дозволяє одержувачеві забрати грошовий переказ в одному з банків, зазначених на сайті Xoom. Підтвердження бачимо на сайті платіжної системи за лінком. Для отримання коштів потрібно обрати банк, регіон і місто в Україні.

Щоб отримати грошовий переказ, одержувач йде до Cash Pickup-агента (наприклад, банку) та показує агенту номер транзакції Xoom і дійсне посвідчення особи, пояснюють у прес-службі PayPal.

За один раз зі США в Україну можна відправити обмежену суму коштів. Для звичайних клієнтів - це до 2999 дол за транзакцію, до 5999 дол за 30 днів і до 9999 дол за 180 днів. При наданні додаткових документів Xoom може підвищити ліміт.

Комісію за користування сервісом також можна дізнатись на сайті. Наприклад, якщо потрібно надіслати 1000 доларів з банківського рахунку, то відправникові доведеться заплатити додатково 15,99 дол, якщо з дебетової або кредитної картки - 50 дол. На невеликих сумах комісія вища.

Навіщо взагалі українцям PayPal?

Компанія, заснована Ілоном Маском, є одним із улюблених сервісів для фрілансерів по всьому світу. В першу чергу, через свою широку розповсюдженість.

Нині PayPal лише частково доступна для українців - тільки для відправлення грошей. Тобто ми можемо, наприклад, щось купити на Amazon чи E-bay, а от спокійно щось продати - не можемо.

Для тих, хто продає свої товари на американських та європейських маркетплейсах, - це велика проблема, оскільки зароблені на них гроші можна вивести тільки через PayPal. Крім того, як правило, саме цей платіжний інструмент найчастіше використовують фріланс-біржі (спеціальні сайти, на яких можна знайти пропозиції для віддаленої роботи).

Фото: ТЕХНО bigmir)net

Тож українцям, які заробляють продажем товарів чи послуг за кордон, доводиться отримувати свої кошти через посередників, сплачуючи додаткові комісії і витрачаючи більше часу.

Повноцінний вихід платіжного сервісу на український ринок міг би збільшити електронну комерцію в декілька разів, вважає Наталія Микольська, екс-заступниця голови Мінекономрозвитку, торговий представник України. Докладніше читайте в її інтерв’ю LB.ua.

Чи можна розраховувати, що сервіс повноцінно з’явиться в Україні?

Офіційне повідомлення про розширення платіжного сервісу Xoom вже є на його сайті. Крім того, у прес-службі PayPal на запит LB.ua відповіли, що "Україна є важливою країною для нас у регіоні Центральної та Східної Європи. Дозвіл Xoom для України - наочний наступний крок для того, щоб зробити послуги PayPal більш зручними для наших користувачів. Цей проект також дає нам можливість охопити більшу кількість людей в Україні".

Головний лобіст приходу сервісу в Україну Ілля Кенігштейн налаштований оптимістично. Каже - це перший крок у правильному напрямку. "У світлі нашої трирічної епопеї в спробах затягнути цю вперту компанію в Україну, я розцінюю це як великий крок. Фактично - це історичний момент, який підтверджує, що рано чи пізно PayPal зайде в Україну", - каже Ілля.

Нагадаємо, що відносини України з PayPal мають довгу історію. Переговори про вихід на український ринок вело, зокрема, керівництво Нацбанку та “Укрпошти”. Раніше у компанії неодноразово заявляли, що вітають зацікавлення з українського боку, але поки не мають планів відносно нашого ринку.

Цього разу відповідь ми отримали схожу. "Хоча Xoom є службою PayPal, введення послуг Xoom у цих країнах (в т.ч. Україні - ред.) не означає або не передбачає введення додаткових сервісів PayPal, які наразі недоступні в цих країнах. Ми дуже вдячні за інтерес, але у нас немає інших новин, якими можна поділитися", - написали у прес-службі PayPal.

Алла КошлякАлла Кошляк, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram