ГоловнаЕкономікаДержава

МінАПК запропонувало відкривати ринок землі "вкрай консервативно"

"Якщо ввести запобіжники, супротиву ринку землі не буде".

МінАПК запропонувало відкривати ринок землі "вкрай консервативно"
Фото: Макс Требухов

Міністерство аграрної політики і продовольства вважає, що запуск ринку землі в Україні повинен починатися "вкрай консервативно", щоб "не наламати дров".

Про це заявив заступник міністра Віктор Шеремета, йдеться на сайті МінАПК.

"Нам треба готуватись до ринку землі. Я розумію, що не всі мої колишні колеги-фермери підтримують ринок, але якщо відпрацювати механізм іпотеки і дати фінансовий ресурс, запровадити запобіжники, які існують в ЄС, та перенести їх в наші реалії, то я вважаю, що супротиву ринку землі не буде", - вважає він.

Базова концепція національної моделі обігу земель сільськогосподарського призначення передбачає, що купувати землю зможуть тільки громадяни України і в обмеженому обсязі. Буде передбачене державне мито в разі перепродажу земельної ділянки протягом перших трьох років.

Поточним користувачам гарантується збереження земельного банку в разі зміни власника земельної ділянки.

Вводитимуться цінові індикативи на земельні ділянки протягом перших двох років після скасування мораторію на рівні, не нижчому від нормативної грошової оцінки. Ціни всіх угод купівлі/продажу, за якими реєструються права власності, підпадатимуть під державну реєстрацію, що дозволить НБУ проводити регулювання ринку іпотеки.

Також заплановано створити преференційні умови для придбання землі невеликими гравцями, передусім фермерськими господарствами, зокрема через механізм часткового гарантування кредитів.

Нагадаємо, формально мораторій на продаж сільськогосподарських земель в Україні є тимчасовим, але його постійно продовжують. Причина - в Україні досі не визначилися, як запускати ринок землі.

Скасування мораторію вимагає Міжнародний валютний фонд і підтримують провідні українські економісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram