ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк розраховує отримати черговий транш МВФ до кінця осені

"Це буде позитивним сигналом для приватних інвесторів".

Нацбанк розраховує отримати черговий транш МВФ до кінця осені
Фото: premiumtimesng.com

Національний банк України розраховує отримати черговий кредитний транш Міжнародного валютного фонду в рамках програми EFF до кінця осені.

Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наш прогноз - нам удасться домовитися з МВФ, і в наш прогноз ми закладаємо отримання траншу до кінця осені в сумі близько $ 2 млрд", - сказав він.

Заступник голови НБУ також нагадав, що співпраця з Фондом відкриває Україні шлях до залучення фінансування від інших міжнародних організацій, таких як Світовий банк і Європейська комісія, на суму загальну близько $ 1,5 млрд.

"Ми можемо отримати ці кошти до кінця року", - сказав Чурій.

Він також додав, що це буде позитивним сигналом для приватних інвесторів, й Україна зможе вийти на зовнішній борговий ринок і розмістити довші цінні папери і за нижчою ставкою (порівняно з останнім шестимісячним випуском на $ 725 млн, розміщеним із прибутковістю 9,1% річних, - ред.).

"Ми очікуємо, що Міністерство фінансів зможе розмістити євробонди на суму близько $ 1,5 млрд. Це досить серйозна сума, яка зайде в резерви, що дасть можливість країні здійснювати зовнішні виплати і Національному банку операції на валютному ринку", - сказав він.

Водночас Чурій звернув увагу, що вартість запозичення на зовнішньому ринку залежить не тільки від МВФ, а й від ситуації на світових ринках.

"Вона на сьогодні не зовсім сприятлива для ринків, що розвиваються. Але ситуація динамічна і може швидко змінитися. Принаймні, у Мінфіну буде можливість вийти з позикою, яка їм необхідна для фінансування і поточних виплат за боргами, і дефіциту бюджету", - сказав заступник голови НБУ.

Нагадаємо, місія МВФ працюватиме в Києві з 6 по 19 вересня. На порядку денному - фінансова допомога від МВФ, спрямована на забезпечення макроекономічної стабільності в Україні й подальшого руху економіки країни в напрямку сталого та інклюзивного зростання.

Чинна програма МВФ щодо кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (EFF) почалася в березні 2015 року і триватиме до березня 2019 року.

Загальний обсяг програми становив 17,5 млрд доларів, тоді як Україна поки що залучила тільки 8,7 млрд доларів з усієї суми (перший транш на 5 млрд доларів - у березні 2015 року, другий - на 1,7 млрд доларів у серпні 2015 року, третій - на 1 млрд доларів у вересні 2016 року, четвертий - на 1 млрд доларів у квітні 2017 року).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram