ГоловнаЕкономікаФінанси

Заступник голови НБУ: українці сприймають будь-яке коливання курсу як ознаку жахливої кризи

"Мета НБУ - досягнення низької стабільної інфляції, але не якогось певного курсу".

Заступник голови НБУ: українці сприймають будь-яке коливання курсу як ознаку жахливої кризи
Фото: Макс Требухов

Заступник голови Національного банку Олег Чурій вважає, що зниження курсу гривні, яке відбулося в другій половині літа, не є критичним.

Про це він повідомив на круглому столі в Києві.

Чурій нагадав, що курс гривні в Україні є мінливим, а не фіксованим, як раніше.

"Ми на сьогодні маємо плаваючий курс гривні. Національний банк не відповідає за курс ні за законом, ні за Конституцією. Мета НБУ - досягнення низької стабільної інфляції, а не досягнення якогось певного курсу. Чому так? Якщо згадаємо останні 20 з гаком років, то курс був дуже політичним, був ознакою економічної і політичної стабільності. Все це закінчувалося дуже погано", - заявив заступник голови НБУ.

Він додав, що з 2011 року по 2014 рік для утримання курсу Національний банк витратив величезну кількість грошей - близько 40 млрд доларів. "Це призвело до чогось хорошого? Аж ніяк. У нас була криза", - заявив банкір.

При цьому Чурій додав, що розуміє причини хвилювання звичайних громадян.

"Я розумію, що оскільки курс завжди був більш-менш стабільним, потім були якісь обвальні девальвації, тому для них будь-яке коливання курсу - це ознака того, що, можливо, насувається якась жахлива криза і ми знову кудись впадемо. Насправді курсову динаміку на сьогодні визначає попит-пропозиція, визначає динаміка експорту-імпорту", - сказав він.

"Нехай дивляться [на курс], нехай хвилюються. Ми не можемо впливати на курс, не можемо підтримувати його на якомусь рівні. У нас є дуже обмежені резерви на те, щоб ми могли проводити операції, щоб згладжувати коливання. Нічого більше", - заявив Чурій.

Нагадаємо, зниження курсу гривні спостерігається з середини липня. Тоді курс долара в Україні перебував в районі 26,2 грн/дол. У перших числах серпня він перевищив позначку 27,0 грн/дол., а до кінця місяця сягнув 28 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram