ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна оскаржила рішення СОТ щодо спору з Росією про вагони і стрілочні переводи

Арбітри відхилили ключову вимогу України.

Україна оскаржила рішення СОТ щодо спору з Росією про вагони і стрілочні переводи
Фото: ictsd.org

Україна подала апеляцію на рішення групи експертів Світової організації торгівлі (СОТ), які не визнали системності обмеження імпорту з боку Росії у справі про імпорт залізничного обладнання.

Це було ключовою вимогою України в рамках спору з РФ.

"27 серпня Україна подала апеляцію на панельний звіт СОТ у справі DS499 «Російська Федерація – заходи щодо імпорту залізничного рухомого складу, стрілочних переводів та іншого залізничного обладнання», - йдеться на сайті організації.

Апеляційний орган має до трьох місяців, щоб підготувати свою доповідь.

Нагадаємо, російський ринок раніше був основним місцем збуту українських вагонів. Однак у 2013 році всі найбільші українські виробники - "Азовзагмаш", "Дніпровагонмаш", Крюківський і Стахановський вагонзаводи - потрапили під санкції. Росія говорила, що заборона на постачання українських вагонів пов'язана з технічними причинами, різними для кожного заводу.

З 2014 року без достатніх обґрунтувань російські сертифікаційні органи почали масово припиняти дію виданих раніше сертифікатів відповідності українських виробників, а також без достатніх на те підстав обмежили видачу нових сертифікатів. Крім того, РФ відмовляється визнавати сертифікати, видані відповідними органами Білорусі і Казахстану, що суперечить нормам відповідних технічних регламентів Митного союзу.

У грудні 2016 року СОТ на вимогу України почала розгляд спору про обмеження Росією імпорту вагонів та іншого залізничного обладнання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram