ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін заперечує скасування субсидій для споживачів газу без лічильників (оновлено)

Рішення набуде чинності з 1 жовтня 2018 року.

Кабмін заперечує скасування субсидій для споживачів газу без лічильників (оновлено)
Фото: Макс Левин

У середу, 22 серпня, українські новинні агентства повідомили, що Кабінет Міністрів скасував субсидії споживачам без лічильників газу. Агентство РБК-Україна навіть оприлюднило його текст. Однак, як пізніше заявили "Інтерфаксу-Україна" в Кабміні, документ було знято з розгляду. "Такої постанови не приймали, її зняли з розгляду", - повідомив прес-секретар прем'єр-міністра Василь Рябчук.

Постанова мала набути чинності з 1 жовтня 2018 року.

У документі йшлося про те, що для стимулювання населення встановлювати лічильники Кабмін з 1 жовтня скасовує пільги та субсидії на оплату послуг з постачання та розподілу природного газу в раніше встановлених обсягах соціальних нормативів. Це поширюється на споживачів, які не встановили лічильників за рахунок державного/місцевого бюджетів або власних коштів операторів газорозподільних систем.

В Україні субсидії надаються населенню в межах соціальних нормативів користування комунальними послугами, в тому числі природним газом. Нормативи споживання встановлені постановою Кабміну від 6 серпня 2014 року №409, але при цьому на сьогодні фактично відсутні стимули встановлювати лічильники природного газу.

Раніше в Мінсоцполітики повідомили, що в Україні близько половини одержувачів субсидій поки що не виявили бажання перепризначити їх на наступний рік, чекаючи опалювального сезону. Міністр Андрій Рева порекомендував громадянам "не чекати осінніх черг і подавати документи на субсидію вже зараз". За його словами, управління соцзахисту розгляне документи, а розмір субсидії на опалювальний сезон розрахує автоматично, без повторного звернення, в жовтні 2018 року.

Нагадаємо, в липні Міненерго запропонувало збільшити норми споживання газу в будинках без лічильників. За даними відомства, в Україні не оснащені лічильниками 3,3 млн квартир.

У серпні 2017 року Кабінет Міністрів знизив на 25%, до 3,3 кубометра на особу, норми користування газопостачанням без наявності лічильників. Сьогодні один кубометр газу для населення коштує 6,9 гривні.

У 2015 році норму споживання газу було знижено з шести кубометрів до трьох, але це рішення було скасовано в судах за позовами облгазів. Тому в лютому 2016 року уряд ввів компромісний варіант - 4,4 кубометра на особу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram