ГоловнаЕкономікаДержава

У НКРЕКП пояснили процедуру скасування "Роттердам+"

"Період проходження одного регуляторного акта в середньому займає три місяці".

У НКРЕКП пояснили процедуру скасування "Роттердам+"
Фото: business-tv.com.ua

Формула формування оптової ціни електроенергії "Роттердам+" буде спрощена 23 серпня. Але реалізація рішення енергетичного регулятора займе якийсь час. Голова НКРЕКП Оксана Кривенко вважає, що коригувати формулу до запуску конкурентного ринку електроенергії, запланованого на 2019 рік, немає ні часу, ні сенсу.

Про це пишуть "Українські новини".

"Період проходження одного регуляторного акта в середньому займає три місяці. Ще термін його здійснення. Розуміючи, що в нас залишилося зовсім небагато часу, розробляти нові документи, обговорювати, дискутувати з ним - це півроку. Який сенс щось розробляти півроку, якщо потім через два місяці воно втратить чинність", - заявила Кривенко.

Крім того, на думку керівниці НКРЕКП, методика "Роттердам+" є об'єктивною, що визнано міжнародними експертами.

"Якщо говорити безпосередньо про нинішню формулу формування оптової ціни електроенергії, то вона дійсно ринкова, на мою думку, вона відповідає всім нормам, правилам у ситуації дефіциту певного енергетичного ресурсу в нашій країні. Індикативне формування складових його застосовано в дуже багатьох сферах, зокрема в формуванні цін на внутрішньому ринку нафти. Ціна на нафту також формується індикативно відповідно до світових котирувань. Так само формуються ціни на газ сьогодні. Так само формуються, до речі і, ціни на уранове паливо, яке застосовують у нас при формуванні тарифу на виробництво електричної енергії для Енергоатому. У всіх випадках діє принцип імпортного паритету. Ми отримали з цього приводу висновки дуже авторитетних європейських експертів, які згодом плануємо опублікувати", - зазначила Оксана Кривенко.

Нагадаємо, на офіційному сайті НКРЕКП оприлюднено постанову, згідно з якою планують привести нинішню нормативно-правову базу у відповідність до вимог закону "Про ринок електроенергії". Крім інших, втратить чинність постанова від 3 березня 2016 року №289 "Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії", згідно з якою закупівельні ціни на вугілля для вітчизняної теплової енергетики почали розраховуватися на основі європейського індексу API2 (вугільна біржа Роттердама).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram