ГоловнаЕкономікаДержава

До 2030 року Україна повинна переробляти 70% твердих відходів, - Семерак

Сьогодні відбулося перше засідання координаційної ради з Нацстратегії управління відходами.

До 2030 року Україна повинна переробляти 70% твердих відходів, - Семерак
Фото: Макс Требухов

В Україні переробляється лише 3% твердих побутових відходів, хоча до 2030 року в переробку має йти близько 70% відходів. Про вимоги Національної стратегії управління відходами в Україні сьогодні сказав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, повідомляє прес-служба уряду.

Міністр зазначив, що обсяги накопичення відходів у промисловому і приватному секторі перевищують обсяги їх переробки і значно менші за реальні можливості залучення їх у виробництво.

"Наприклад, тільки 12-14% відходів упаковки йдуть на переробку, а решта захоронюють, хоча насправді це - якісна і цінна сировина. У Національній стратегії управління відходами, яку Мінприроди розробило спільно з міжнародними партнерами, ми закладаємо 65% переробки упаковки, і 70% - переробки, або повторного використання твердих побутових відходів загалом", - зазначив міністр.

Читайте: Україна встановила мету за викидами парникових газів на 2050 рік 

Вирішення проблеми відходів прямо пов'язане з підвищенням рівня екологічної безпеки та раціональним використанням природних ресурсів. Семерак наголосив, що для втілення на практиці нової моделі управління відходами знадобиться не тільки залучення нових інвестицій і політична воля, а й активність самих громадян і їхнє бажання змінити звичну модель поведінки.

"Чи можливо це в Україні до 2030 року? Так. І в нас є хороші приклади Токіо 1960-1970-х або Швейцарії 1980-х років. У них теж колись не було переробних потужностей, сучасних систем для перетворення сміття в енергію або захоронення. Але була політична воля і соціальна відповідальність, тому проблему було вирішено", - сказав Семерак.

Нагадаємо, сьогодні відбулося перше засідання Координаційної ради з питань реалізації Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року. Під час засідання відбулося обговорення драфту Національного плану управління відходами, підготовленого Мінприроди спільно з міжнародними експертами на виконання Національної стратегії управління відходами, яку було затверджено наприкінці 2017 року.

1 січня цього року було прийнято закон про роздільне збирання сміття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram