ГоловнаЕкономікаДержава

Виконання вимог МВФ ліквідує корупцію в енергетичному секторі, - експерт

"Для відновлення співпраці з МВФ необхідно виконати зобов'язання, під які були отримані попередні транші".

Виконання вимог МВФ ліквідує корупцію в енергетичному секторі, - експерт
Фото: gazeta.ua

Україні доцільно виконати умови Міжнародного валютного фонду щодо вирівнювання ціни газу для промисловості і населення, в іншому випадку галузь зіткнеться з корупційними ризиками.

Про це заявив експерт в сфері енергетики, провідний науковий співробітник Інституту стратегічних досліджень Геннадій Рябцев, повідомляє "БізнесЦензор".

"Для відновлення співпраці з МВФ необхідно виконати зобов'язання, під які були отримані попередні транші. Тоді уряд сказав, що всі корупційні схеми і спекуляції на занижених цінах для населення ліквідовані. Тепер виходить, що схеми повертаються - стовідсоткового обліку споживання немає, під населення можна списати будь-які обсяги і на дельті тарифів для промисловості і населення гарненьку суму можна привласнити", - заявив Рябцев.

Експерт вважає, що формули розрахунку ціни енергоносіїв, засновані на принципі імпортного паритету, повинні стати важливим фактором розвитку внутрішнього видобутку газу і вугілля, гострий дефіцит яких зазнає Україна.

"Ціна на енергоносії українського видобутку, прив'язана до європейських бенчмарк (індекси NCG для газу і API2 для вугілля), може дозволити збільшити інвестиції у видобувний сектор і сприяти скороченню частки імпорту. Але тільки якщо чітко контролювати, куди йдуть кошти. Швидкий ефект від вкладення коштів неможливий, тому це використовується, в тому числі, політичними силами, щоб не направляти кошти на видобуток. Гроші на видобуток, природно, йдуть з тарифу. Україна повинна кратно збільшити вкладення у видобуток. І тоді можна очікувати скорочення імпорту", - підкреслив Рябцев.

Нагадаємо, місія МВФ буде працювати в Києві з 6 по 19 вересня. За словами постійного представника Фонду в Україні Йости Люнгмана, в порядку питань, що підлягають обговоренню, буде фінансова допомога від МВФ, спрямована на забезпечення макроекономічної стабільності в Україні і подальшого руху економіки країни в напрямку сталого та інклюзивного зростання.

З липня 2017 року Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, згідно з закріпленою в Меморандумі формулою "Дюссельдорф +" (ціна німецького хаба NCG + витрати на доставку в Україну). У сфері електроенергії діє аналогічна формула - "Роттердам +" (ціна вугілля в тарифі формується на основі котирувань голландського вугільного індексу API2).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram