ГоловнаЕкономікаБізнес

Верховний Суд скасував договори, за якими "Приват" вивів з "Укрнафти" 3 млрд гривень

Компанія отримала підстави для стягнення коштів.

Верховний Суд скасував договори, за якими "Приват" вивів з "Укрнафти" 3 млрд гривень
Фото: ukrnafta.com

Касаційний господарський суд Верховного Суду 14 серпня скасував договори, за якими група "Приват" вивела з "Укрнафти" майже 3 млрд гривень.

Про це повідомила прес-служба НАБУ.

"14 серпня Касаційний суд у складі Верховного Суду підтримав правову позицію НАБУ про наявність підстав для визнання недійсними 60 договорів купівлі-продажу нафтопродуктів, укладених між "Укрнафтою" і ТОВ "Котлас" на загальну суму 2,94 млрд гривень. Зокрема, Верховний Суд залишив без змін постанову суду апеляційної інстанції за позовом НАБУ до "Укрнафти" і ТОВ "Котлас" про визнання недійсними зазначених договорів", - йдеться в ньому.

"Укрнафта" отримала підстави для стягнення 2,94 млрд гривень з метою відшкодування заподіяних збитків.  

Позовна заява НАБУ ґрунтувалася на матеріалах кримінального провадження, розслідування за яким ведуть детективи Національного бюро з серпня 2016 року. У рамках цієї справи досліджуються факти можливого зловживання службовим становищем посадовими особами "Укрнафти" й низки комерційних компаній з метою заволодіння сирою нафтою на загальну суму понад 7,7 млрд гривень.

ТОВ "Котлас" пов'язане з групою "Приват" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Профільне видання enkorr зазначає, що в першій половині липня 2015 року "Укрнафта" уклала 71 договір купівлі нафтопродуктів у ТОВ "Котлас" на суму 3,49 млрд грн. Кожен з цих договорів не перевищував розмір 50 млн грн, що дало можливість обійти формально вимогу погоджувати угоди понад 50 млн грн з наглядовою радою. 60 із 71 договору на суму 2,94 млрд грн суд визнав ідентичними за змістом і такими, що свідомо укладені для обходу вимоги узгодження з наглядовою радою.

"Укрнафта" провела передоплату за цими договорами в липні 2015 року, але термін постачання нафтопродуктів за більшістю з них визначено до 31 грудня 2018 року.

Крім авансів "Котласу" в липні 2015 року компанія "Укрнафта" зробила передоплату близько 4 млрд гривень ще 20 компаніям.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram