ГоловнаЕкономікаБізнес

Девальвація ліри не знизить вартості путівок до Туреччини, - туроператори

"Девальвація може бути корисною українським туристам лише з погляду купівлі місцевих товарів".

Девальвація ліри не знизить вартості путівок до Туреччини, - туроператори
Фото: goturkeytourism.com

Різка девальвація турецької ліри не вплине на вартість туристичних путівок поточного сезону, оскільки контракти між українськими туроператорами та турецькими готелями сформовано в доларах США та євро.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на учасників ринку.

"Падіння ліри зараз жодним чином не вплине на вартість путівок до Туреччини, оскільки основні контракти між українськими туроператорами та турецькими готельєрами чи сторонами, що приймають, формуються в доларах і євро. Сезон якраз закінчується, підписання нових контрактів відбуватиметься орієнтовно в листопаді-грудні. Теоретично, якщо ліра й надалі падатиме, то це може вплинути на підписання контрактів на наступний рік", - розповів генеральний директор туроператора Tez Tour Олександр Новиковський.

Він додав, що девальвація тягне за собою економічні наслідки - підвищення вартості пального, електроенергії, заробітних плат - тому готельєри, навпаки, можуть збільшувати вартість розміщення.  

Директор Центру розвитку туризму Володимир Царук вважає, що у зв'язку з девальвацією можна розраховувати тільки на спеціальні акції або зниження вартості розміщення в разі недобору туристів у конкретних готелях.

"Але оскільки цей сезон для Туреччини є досить вдалим, то це малоймовірно. Багато готелів, уперше за тривалий час, стоять у так званих "стопах", тобто у них уже немає можливості забронювати місця. Особливо це стосується брендових готелів рівня 5 зірок і більше. Девальвація ліри може бути корисною українським туристам лише з погляду купівлі місцевих турецьких товарів і послуг", - зазначив Царук.

"На здешевлення турів розраховувати не варто, оскільки Туреччина переживає туристичний бум, і попит перевищує пропозицію. Потік туристів до Туреччини істотно зростає у зв'язку з поверненням відпочивальників з Європи та Росії", - заявили в компанії Join UP!

Водночас, генеральний директор онлайн-порталу подорожей Tripsee Юлія Челікпазу все ж допускає зниження ціни турів 2019 року.

"Через девальвацію турецької ліри ми не очікуємо істотного зниження вартості турів цьогоріч для українців. Якщо знецінення турецької ліри триватиме, то наступного року можливе зниження вартості турів до Туреччини на 10-15%. Однак, якщо попит на цей напрямок буде такий самий високий, як цьогоріч, готельєри не знижуватимуть ціни", - зазначила Челікпазу.

Нагадаємо, що девальвація ліри пов'язана з американськими санкціями, запровадженими через справу американського пастора Ендрю Брансона, якого судять у Туреччині.

Мінфін США ввів санкції проти міністра юстиції Туреччини Абдулхаміта Гюля і міністра внутрішніх справ країни Сулеймана Сойлу. Їм заборонено в'їзд у США, а їхні американські активи підлягають заморожуванню. Президент США Дональд Трамп додатково вирішив підвищити мита на постачання алюмінію і сталі з Туреччини. Рішення було прийнято на підставі статті 232 "Закону про розширення торгівлі", що передбачає додаткові тарифи на імпорт з країн, експорт яких становить загрозу для нацбезпеки США.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram