ГоловнаЕкономікаБізнес

Словацька NAFTA очікує рішення Кабінету Міністрів України щодо Юзівського проекту

З 2016 року компанія працює в західному регіоні України.

Словацька NAFTA очікує рішення Кабінету Міністрів України щодо Юзівського проекту
Фото: lifedon.com.ua

13 серпня компанія EP Power Europe (Ерре), що входить до групи компаній міжнародного енергетичного холдингу ЕРН, офіційно повідомила про рішення придбати у інвестиційного фонду Emerstone Energy S.C.Sp. (Люксембург) 100% акцій голландської компанії Yuzgaz B.V., яка виграла конкурс на розробку Юзівського родовища.

Разом з тим компанія Ерре надала Кабінету Міністрів України гарантію повного і своєчасного виконання програми робіт за Юзівською угодою і очікує рішення українського уряду.

Технічним оператором угоди про розподіл продукції, який буде виконувати роботи з пошуку і видобутку газу і нафти на Юзівському родовищі, буде словацька компанія NAFTA (входить в холдинг ЕРН), яка має більш ніж столітній досвід нафто- газовидобувної діяльності в Європі, Азії і на Близькому сході, а з 2016 року працює в західному регіоні України.

Про це повідомив заступник директора департаменту пошуку і видобутку нафти і газу компанії NAFTA, керівник нафтогазових проектів в Україні Мартін Словак, підтвердивши інформацію про основні показники Юзівського проекту оприлюднених 10 серпня на сайті ТОВ "Надра Юзівська".

Планується, що відразу після позитивного рішення українського уряду і підписання змін в угоді про розподіл продукції, NAFTA почне роботи на Юзівській ділянці з метою добути вже через рік 20-30 млн кубометрів газу, а через два роки - 100 млн. кубометрів газу. Паралельно з вказаною програмою так званого "раннього видобутку" буде здійснено комплексне геологічне вивчення Юзівської ділянки.

За базовим сценарієм в планах інвесторів добути 1 млрд кубометрів газу вже в 2022 році, а через три-чотири роки довести обсяги видобутку до 6-7 млрд. кубометрів газу в рік і утримувати на цьому рівні протягом 20 років. Щорічні додаткові надходження в бюджет при досягненні зазначених показників видобутку газу очікуються на рівні 7-8 млрд грн.

Як повідомлялося раніше, гарантовані інвестиції в Юзівський проект протягом перших 5 років становитимуть 200 млн дол. Загальний обсяг інвестицій в проект в разі успішності геологорозвідувальних робіт може досягти декількох мільярдів доларів.

Єдиним кінцевим бенефіціаром Yuzgaz B.V. через холдинг ЕРН буде громадянин Чехії і мільярдер зі списку Forbes Даніель Кржетінскі.

Нагадаємо, 9 серпня 2018 відбулося засідання Урядового комітету, на якому було схвалено проект розпорядження Кабінету Міністрів України про проведення робіт з пошуку і видобутку газу на Юзівській ділянці на основі угоди про розподіл вуглеводнів.

Довідка. EPH - це вертикально інтегрована енергетична група, яка володіє активами в 12 млрд. євро в Чехії, Словаччині, Німеччині, Італії, Великобританії, Польщі та Угорщині з головним офісом в Празі. ЕРН щорічно інвестує понад 500 млн. євро в свої енергетичні проекти. Основні напрямки діяльності ЕРН: видобуток корисних копалин, виробництво електроенергії і тепла, дистрибуція електроенергії і газу, транзит газу, підземні сховища газу, розвідка і видобуток нафти і газу, торгівля енергією. EPH охоплює понад 50 компаній по всій Європі, в яких працюють понад 25 000 співробітників.

NAFTA (Словаччина) вже понад 100 років займається пошуком і видобутком газу і нафти, застосовує сучасні технології, оскільки багато нафтогазових родовищ в Центральній Європі належать до категорії важковидобувних. За час існування компанії NAFTA були пробурені понад 3200 свердловин, з яких близько 50 - з використанням сучасних західних стандартів тільки протягом 2004-2017 років. Зокрема компанією NAFTA пробурена найглибша свердловина в Словаччині (6505 метрів).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram