ГоловнаЕкономікаДержава

Fitch назвав програму МВФ ключовим фактором кредитоспроможності України

Україні в найближчі роки потрібно виплатити мільярди доларів за боргами.

Fitch назвав програму МВФ ключовим фактором кредитоспроможності України
Фото: sostav.ru

Рейтингове агентство Fitch вважає програму Міжнародного валютного фонду ключовим фактором кредитоспроможності України.

Про це йдеться в прес-релізі агентства.

Fitch відзначає, що гнучкий валютний курс і помірні зовнішні дисбаланси дозволили знизити тиск на платіжний баланс України в короткостроковій перспективі, але "програма МВФ Extended Fund Facility - ключ до збереження міжнародних резервів і здатності справлятися зі зростаючими платежами за суверенними боргами".

"Пенсійна реформа, новий закон про приватизацію і прийняття закону про створення незалежного антикорупційного суду, включаючи поправку для виконання міжнародних зобов'язань, свідчать про зусилля уряду для перегляду програми. Основними невирішеними питаннями залишаються потенційні зміни в бюджеті 2018 року для досягнення 2,5% дефіциту ВВП у рамках програми і коригування тарифів на опалення в домашніх господарствах", - повідомляє Fitch.

Агентство відзначає, що наступний кредитний транш не тільки принесе 1,9 млрд доларів для золотовалютних резервів України, які скорочуються, але також розблокує інші кредитні програми і дозволить Україні вийти на ринок єврооблігацій.

За даними Fitch, Україна до кінця року повинна виплатити 1,8 млрд доларів, у 2019-му ця сума збільшиться до 3,3 млрд доларів, а в 2020-му - до 3,9 млрд доларів.

Fitch вважає: якщо Україна отримає наступний транш, він буде останнім у рамках поточної програми EFF, адже її терміни підходять до завершення. Але продовження співпраці з МВФ та іншими міжнародними партнерами буде мати важливе значення для підтримки макрофінансової стабільності, запобігання відкату реформ і забезпечення доступу до фінансових ринків.

Діюча програма МВФ щодо кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (EFF) почалася в березні 2015 року і триватиме до березня 2019 року.

Загальний обсяг програми склав 17,5 млрд доларів, тоді як Україна поки що залучила тільки 8,7 млрд доларів з усієї суми (перший транш на 5 млрд доларів - у березні 2015 року, другий - на 1,7 млрд доларів у серпні 2015 року, третій - на 1 млрд доларів у вересні 2016 року, четвертий - на 1 млрд доларів у квітні 2017 року).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram