ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд амністував колишнього топ-менеджера "Харківобленерго", якого звинувачували в розтраті 152 млн грн

Він визнав провину і пішов на угоду зі слідством.

Суд амністував колишнього топ-менеджера "Харківобленерго", якого звинувачували в розтраті 152 млн грн
Фото: korrespondent.net

Комінтернівський районний суд Харкова 24 липня затвердив угоду про визнання провини колишнім виконувачем обов'язків голови правління "Харківобленерго" Володимиром Яворським. Його звинувачували в розтраті майже 152 млн гривень.

Про це йдеться у вироку суду.

Телегіна було призначено в. о. голови правління "Харківобленерго" в квітні 2015 року.

"У період з квітня по червень 2015 року в невстановленому місці невстановлені особи, в тому числі посадові особи компанії ("Харківобленерго"), які були знайомі з порядком і підставами перерахунку грошових коштів компанії, розподілу обов'язків керівного складу, діючи умисно з корисливих мотивів, домовилися про вчинення за попередньою змовою групою осіб розтрати грошових коштів компанії", - сказано у вироку.

Згідно з розробленим злочинцями планом, керівництво "Харківобленерго" повинно було забезпечити задоволення звернень фіктивних підприємств про надання грошових коштів у вигляді поворотної фінансової допомоги, які потім вказані особи планували перетворити на свою користь.

Яворський забезпечував підписання відповідних документів про виділення фінансової допомоги фіктивним фірмам.

ТОВ "Компанія Трейд-Актив" було виділено 9,98 млн гривень, ТОВ "Фінансова компанія "Трансфербутік" - 44,7 млн гривень, отриманих від "Запоріжжяобленерго" за дорученням, і 46 млн гривень, отриманих від "Черкасиобленерго" за дорученням. На рахунки ТОВ "Західні енергетичні транзити" було незаконно перераховано ще близько 51 млн гривень.

"Таким чином, підсудний своєю бездіяльністю допустив службову недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 367 КК України", - йдеться у вироку суду.

Яворський визнав свою провину і 4 липня поточного року пішов на угоду зі слідством. Суд затвердив угоду, визнав підсудного винним і засудив його до штрафу в сумі 119 тис. гривень, але амністував його через наявність на утриманні 70-річної матері. Внесену за Яворського заставу в розмірі 1 млн гривень стягнуто на користь "Харківобленерго".

У цивільному позові на 41,7 млн гривень суд відмовив.

"Харківобленерго" займається постачанням електроенергії. Загальна довжина повітряних ліній електропередачі, які належать компанії, - понад 40 тис. км.

Компанія належить державі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram